Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu potrebno pola sata pripreme

U pripremi lonac za begovu čorbu za Ginisa: Želimo pokazati da

Da bi djeca u vrtićima jela zdravu hranu kuharu je potrebno pola sata dnevno, smatraju stručnjaci.

Članovi Centra za edukaciju kadrova u ugostiteljstvu, koje je osnovano u sklopu Udruženja kuhara BiH, radili su s kuharima iz šest vrtića na području Federacije BiH, a na terenu su se susretali s ”čudnim jelovnicima”.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić Feni je kazao da većina jelovnika nije bila prilagođena djeci.

– U vrtićima sam probao jako dobru kalju, ukusna je, ali kupus teško probavi i moj organizam, a kamoli organizam djeteta do pet godina. Edukacija je zaista neophodna – rekao je Hodžić.

Naglašava da je dovoljno pola sata da se djeci napravi sirni namaz od mladog sira, pašteta od piletine ili riblja pašteta. Industrijski namazi i pržena hrana, po njegovim riječima, ne bi trebali imati mjesta na trpezama za djecu.

– Ako se kuhari i odluče za viršle, onda to treba biti rijetko, a ne pet dana u sedmici – istakao je Hodžić.

Cijeneći važnost ishrane kod djece Udruženje je s UNICEF-om organiziralo radionice u Čapljini, Goraždu, Bihaću, Tuzli, Sarajevu i Zenici.

Prema iskustvima s terena Hodžić tvrdi da su kuhari spremni na saradnju te da prihvataju savjete i raduju se edukacijama.

Dok sistem ne bude zvanično uspostavljen dogovoreno je da djeca od kuće donesu po jednu voćku, a UNICEF je vrtićima donirao sokovnike.

Sarajevski vrtić “Smart” postigao je najviše uspjeha, a navodi da je najsavremeniji u državi. Udruženje je s tim vrtićem potpisalo ugovor i dogovorena je saradnja.

Udruženje je, naglašava Hodžić, spremno da sarađuje i s drugim vrtićima i radi na edukaciji kuhara za najmlađe.