Konzum zaposlio 13 mladih pripravnika

Konzum-pripravnici111

Konzumovom timu koji zapošljava više od 4.500 zaposlenika pridružilo se 13 visokoobrazovanih mladih ljudi koji su svoja stručna zvanja stekli na Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za kriminalistiku.

Ovo je već 5. generacija pripravnika koji su dobili priliku sticanja prvog radnog iskustva i novih znanja u Konzumu.

Pripravnici primljeni prethodnih godina dobili su priliku da nastave profesionalnu karijeru u Konzumu, a danas su mnogi od njih na rukovodećim pozicijama unutar kompanije.

„Na naš oglas za prijem pripravnika je stiglo 350 aplikacija, mladih visokoobrazovanih osoba, željnih sticanja prvog radnog iskustva. Imali smo težak zadatak izdvojiti one koji svojim kompetencijama najviše odgovaraju našim očekivanjima i našoj korporacijskoj kulturi. Nakon detaljnog selekcijskog postupka koji je uključivao psihološka testiranja i više krugova intervjua, dali smo priliku onima koji su pokazali najveći stepen motivacije i želje za sticanjem novih znanja. Zadovoljstvo mi je najaviti da ćemo i u budućnosti nastaviti pozitivnu praksu zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva, jer su oni zasigurno budući oslonac svake kompanije, ali i društva u cjelini“, izjavila je Katarina Švarc – Beširević, direktorica Sektora ljudskih resursa u Konzumu.

Pripravnicima će biti dodijeljeni mentori koji će pratiti i ocjenjivati njihov rad i napredak, ali i biti podrška u savladavanju prvih radnih prepreka.

„Drago mi je što ću svoje prvo radno iskustvo steći u jednoj velikoj kompaniji kao što je Konzum. Ovo je za mene poput ostvarenja sna. Zahvaljujem se svima i obećavam da su uložiti maksimalne napore kako bih opravdala ukazano povjerenje“, naglasila je Emra Sirćo, pripravnica  koja će svojim znanjem stečenim na Ekonomskom fakultetu pomoći mladom timu Sektora marketing.

„Dobili smo priliku da se u kompaniji, kao što je Konzum izgradimo kao profesionalci, ali i kao osobe. Izuzetno je zadovoljstvo biti u timu ljudi, koji svoj posao obavljaju na profesionalan način. Nadam se da ću steći neophodne kompetencije i iskustvo, te postati zaposlenik na koji će Konzum računati i u budućnosti“, istakao je Enis Kudo, diplomirani psiholog i novi član Sektora ljudskih resursa.

Konzum će mladim pripravnicima omogućiti profesionalno usavršavanje putem edukacija, koje kompanija iz godine u godinu realizuje s posebnim naglaskom na stručnu specijalizaciju iz različitih oblasti, te se tako godišnje realizuje više od 1.000 različitih vrsta edukacija.