Biznis

Konzumovi dobavljači u neizvjesnosti, 300 miliona maraka u magli

29/08/2017

Nema razloga za zabrinutosti – poručio je nedavno federalni premijer Fadil Novalić i priopćio kako je Konzum BiH, koji je u sastavu grupacije Agrokor iz Hrvatske, dužan bh. dobavljačima 112 miliona maraka. Prema nekim drugim izvorima, dug iznosi između
130 i 150 miliona maraka.

Što je prava istina i što će uopće biti s potraživanjima bh. dobavljača, u ovom trenutku niko ne zna. Prošlog mjeseca u Sarajevu je boravio povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak i obavijestio predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića i državne ministre Vjekoslava Bevandu i Mirka Šarovića o planovima te kompanije, a oni su izrazili zadovoljstvo.

Ramljak je kazao kako će od prvog dana ovog mjeseca Mercator iz Slovenije početi s preuzimanjem 83 Konzumova dućana u BiH i kako će „176 dućana nastaviti poslovanje pod brendom Konzuma“.

Objasnio je i kako će se „Agrokor razdvojiti na dva formata i na taj način ćemo povratiti povjerenje kupaca koje je izgubljeno“. U kojoj mjeri je do danas ovaj plan ispunjen, nije poznato.

Ramljak je tada dodao da tekući dug Konzuma prema dobavljačima u BiH iznosi 63 miliona maraka. Prije desetak dana na adrese dobavljača u BiH iz Mercatora su stigli ugovori o budućoj suradnji, međutim kako kažu dobro upućeni bez odluke i suglasnosti Agrokora.

Dobavljači na ovo odgovaraju zahtjevom za bankovnim jamstvima da će im sva dosadašnja potraživanja biti isplaćena i bez toga neće da potpisuju ugovore s Mercatorom koji od njih zahtijeva da robu isporuče do 3. septembra.

Inače, ukupan dug Agrokora težak je oko šest milijardi eura i šest puta je veći od vrijednosti njegove imovine. Samo ruskoj Sberbanci ovaj koncern iz Hrvatske duguje 1,1 milijardu eura i ta banka je pokrenula postupak pred međunarodnim arbitražnim sudom u
Londonu protiv Agrokora i 11 njegovih tvrtki koje su bile garanti za dobivanje kredita u iznosu od 450 miliona eura.

Potpuno novo svjetlo na slučaj Konzuma u BiH baca bivši Novalićev savjetnik Suvad Osmanagić iz Sarajeva – on javno priopćava da je Konzum dužan dobavljačima u BiH nešto više od 300 miliona maraka od čega u Federaciji 95 posto, a ostatak u Republici Srpskoj.

Nema dvojbe da je on imao uvid u papire i informacije koje se čuvaju daleko od očiju javnosti jer je donedavno bio savjetnik premijera Federacije Fadila Novalića i šef Antikorupcijskog tima Vlade Federacije.

On upozorava da bi se lako mogla desiti velika prevara i da bi dobavljači u BiH mogli ostati bez tih 300 miliona ukoliko vlasti hitno ne povuku konkretne poteze kako bi spasili bh. proizvođače. Ne treba zaboraviti kako je Hrvatska donijela poseban zakon kojim maksimalno štiti sebe od Agrokora, također to su učinili i Slovenija koja je zabranila sve novčane transakcije iz Agrokorovih firmi u toj zemlji prema vani, jasne poteze povukle su i Srbija i Crna Gora.

Koliko se zna, BiH još nije donijela nijednu konkretnu mjeru zaštite iako opasnosti vrebaju sa svih strana, pored ostalog špekulantski fondovi već otkupljuju mjenice koje je izdao Agrokor kako bi ih naplatili preko takozvanih faktoring društava.

Državna i entitetske vlasti poručuju kako se ne smije dozvoliti izvlačenje novca iz BiH niti kršenja prava radnika Konzuma i ostalih firmi iz naše zemlje koje su u sastavu Agrokora.

Da toga neće biti obećava i povjerenik Ramljak, međutim… Prema Osmanagiću, jedino rješenje je da se preuzme Konzum BiH, a potencijalnih kupaca ima. U suprotnom slijedi stečaj i on otvoreno pita nije li to bio plan Agrokora od početka. Tvrdi da je ogroman novac već ispumpan iz BiH, da dio imovine Konzuma BiH uopće nije uknjižen na tu tvrtku nego na treće privredno društvo koje je registrirano van BiH i da je veliki dio nekretnina u zakupu.

Zaključuje kako se imovina Konzuma BiH uglavnom sastoji od opreme i kamiona, a nejasno je što je sve pod hipotekom i kakvi su lizing aranžmani.

Kako god, bh. dobavljači kojima je Konzum dužan ogroman novac već mjesecima su ni na nebu ni na zemlji, a konkretnog raspleta nema ni na vidiku.

Kompanija Mercator iz Slovenije najavljuje se kao rješenje za probleme Konzuma odnosno Agrokora u BiH, ali se, po svoj prilici namjerno, preskače činjenica je ta tvrtka u sastavu Agrokor i također je pogođena krizom u kojoj se nalazi hrvatski koncern.

Ekonomski eksperti još čekaju odgovor bh. vlasti na pitanje sprema li se tu neki trik i pravna zavrzlama kako se dugovi prema dobavljačima iz BiH ne bi izmirili? Nema preciznog odgovora ni na pitanje hoće li dobavljačima iz BiH biti isplaćena roba koju će Mercator kupiti od Konzuma i tko će dati jamstva da će njihova dosadašnja potraživanja biti podmirena.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.