Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Umjesto istraga zbog lošeg rada, progon glavnog revizora RS-a

dodik

Zahtjev vladajuće koalicije u Republici Srpskoj glavnom revizoru RS-a Dušku Šnjegoti da podnese ostavku, pod prijetnjama da će ukoliko to ne učini biti smijenjen, predstavlja direktno rušenje nezavisnosti Službe za reviziju javnog sektora RS-a i nastojanje da se i nad ovom institucijom i njenim zaposlenima uspostavi stranačka kontrola – upozoreno je iz Transparency internationala BiH.

Zahtjev za ostavku ili smjenu glavnog revizora saopćen je na međustranačkom sastanku, pa je, kako navode iz TI BiH, nejasno u kojem su ga kapacitetu predstavnici vladajuće koalicije uputili. Ukazuju i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, “po običaju izašao iz svojih nadležnosti, u koje svakako ne spada smjena glavnog revizora”.

– Zakon o reviziji javnog sektora Republike Srpske jasno navodi da je Glavna služba za reviziju “nezavisna i neće podlijegati upravljanju ili kontroli od strane bilo kojeg lica ili institucije, osim one koja je definisana u ovom zakonu”. Zakon, takođe, propisuje da je Narodna skupština ta koja može razriješiti glavnog revizora i to u slučaju njihove pismene ostavke, nemogućnosti obavljanja dužnosti ili ukoliko se zateknu u kršenju odredbi zakona koje se odnose na uslove za njihovo imenovanje – podsjećaju iz TI BiH.

Činjenica da se, dodaju, nosiocima vlasti ne sviđaju nalazi izvještaja koje je objavila Služba za reviziju jer ukazuju na povećanje deficita i katastrofalno raspolaganje javnim finansijama, svakako ne spada u ove uslove.

– Prethodni pokušaji diskreditacije nalaza revizije, javne optužbe i napadi koje prema glavnom revizoru dolaze od nosioca najviših funkcija u RS, a zatim i direktni pokušaji smjene i uspostavljanja kontrole nad revizijom, još jednom pokazuju da vlast u RS nema nikakvog obzira prema zakonskom i institucionalnom poretku i da se na institucije gleda kao na ličnu svojinu.

Umjesto da koriste nalaze revizorskog izvještaja kako bi unaprijedile upravljanje javnim sredstvima, te umjesto da se utvrdi odgovornost i pokrenu istrage za neodgovorno raspolaganje sredstvima, vlast RS se, po oprobanom receptu, opredjeljuje za pristup autoritarnih režima – progon onih koji profesionalno obavljajući svoju dužnost ukazuju na nepravilnosti – ukazuju iz TI BiH.