"TVCG"

Korona nije značajno oborila cijene nekretnina u Crnoj Gori

CG STANOVI (1)

Kada je u pitanju prodaja stanova cijena je pala, ali, kako kaže, ne onoliko koliko se očekivalo

Cijene nekretnina, u vrijeme pandemije koronavirusa, nisu pale onoliko koliko se očekivalo pa se stanovi u starogradnji, u dijelu Podgorice, preko Morače, mogu kupiti i do 1.300 eura za kvadratni metar, kazala je vlasnica jedne podgoričke agencije za nekretnine Edita Dautović.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) podsjetila kako je tržište nekretnina potpuno stalo tijekom pandemije koronavirusa, pa u jednom trenutku nije bilo ni ponude, ni potražnje.

Usprkos svemu, vjeruje da za tržište nekretnina u Crnoj Gori dolaze bolji dani.

Dautović objašnjava kako je više čimbenika koji utječu na samo tržište.

Kad je riječ o rentiranju stanova, ona kaže da su cijene snižene do 50 eura, dok je stanarina u luksuznijim stanovima osjetnije snižena.

“U luksuznijim stanovima, u novogradnji preko Morače, stanarine su niže i do 150 eura, jer vlasnici žele izdavati stan. Bolje je da je nekretnina u upotrebi, jer ja za nju potrebno izdvojiti sredstva za održavanje”, rekla je Dautović.

Kada je u pitanju prodaja stanova cijena je pala, ali, kako kaže, ne onoliko koliko se očekivalo.

“U Podgorici se preko Morače drže cijene u starogradnji, a očekivao se pad. Cijena dođe i do 1 300, a kad govorimo o novogradnji to je od 1 500 do 1 800 eura”, istaknula je Dautović.

Ona, međutim, ističe i da crnogorsko tržište nekretnina posljednjih godina trpi turbulencije, što potvrđuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG), po kojoj je došlo do pada stranih investicija u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

“Prije početka pandemije osjetio se pad potražnje za izdavanjem i prodajom nekretnina, to je krenulo krajem veljače, da bi onog dana kad su uvedene mjere tržište potpuno stalo. U jednom trenutku nije bilo ni ponude, ni potražnje stanova”, rekla je Dautović.