Biznis

Ministar ekonomije BiH

Košarac: Evropskoj komisiji dostavljen popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa

07/10/2020

Svjesni značaja evropskog tržišta za domaće poljoprivrednike, nastojimo kreirati politike i donositi rješenja koja znače mogućnost plasmana njihovih proizvoda na nova tržišta, rekao je Košarac

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine izjavio je da je Evropskoj komisiji dostavljen popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je 7. septembra 2020. godine Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dostavila Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa iz BiH u EU, nadležna direkcija Evropske komisije dostavila je BiH 14 dodatnih pitanja, koja su potom proslijeđena nadležnim tijelima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

“Nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu razmatrale su i usaglašavale odgovore na dodatna pitanja u proteklom periodu. Nakon što je postignuta saglasnost svih nivoa vlasti u BiH, odgovori su objedinjeni i upućeni Evropskoj komisiji“, istakao je Košarac.

Naglasio je da se očekuje da Evropska komisija u narednih deset dana organizuje videokonferenciju na kojoj će biti prisutni predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH i nadležnih institucija RS, FBiH i Brčko distrikta u cilju razmatranja dostavljenih odgovora BiH.

Ministar Košarac podržao je aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

“Svjesni značaja evropskog tržišta za domaće poljoprivrednike, nastojimo kreirati politike i donositi rješenja koja znače mogućnost plasmana njihovih proizvoda na nova tržišta, kako bismo zaštitili domaću proizvodnju i obezbijedili izvoz viškova poljoprivrednih proizvoda, nastalih uslijed pandemije koronavirusa”, rekao je Košarac.

On je izrazio nadu da će nadležna tijela EU biti agilna, nakon što je BiH dostavila odgovore na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.

Košarac je najavio da će u narednom periodu aktivno raditi na pregovorima sa EU o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH, poručivši da očekuje da će nadležna entitetska ministarstva do kraja ove godine okončati potrebne aktivnosti kako bi se ovaj cilj realizovao u korist domaćih proizvođača.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.