Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Ivica Todorić i suoptuženi oslobođeni prve optužnice

todoric

Uz Todorića, oslobođeni su i nekadašnja Agrokorova menadžerica Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi, odgovorna osoba iz švicarske firme

Zagrebački Županijski sud donio je prvu oslobađajuću presuda bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću i njegovim suoptuženicima za zlouporabe na štetu te tvrtke ‘teške’ 1,25 miliona eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Presudu je objavilo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić koji smatraju da tokom dokaznog postupka nije činjenično dokazano da su optuženi poduzimali radnje koje im se stavljaju na teret.

Optužnica, koju je sudsko vijeće odbacilo, podignuta je jer je tužiteljstvo smatralo da su Ivica Todorić, tadašnji predsjednik uprave Agrokora i Ante Huljev, izvršni direktor financija u koncernu 2013. godine zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske firme za savjetodavne usluge.

Uz Todorića, oslobođeni su i nekadašnja Agrokorova menadžerica Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi, odgovorna osoba iz švicarske firme.

U optužnici se, između ostalog, navodilo da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Županijsko državno odvjetništvo smatra da sporni posao između Agrokora i švicarske firme Siggman AG nije realiziran te da je riječ o fiktivnom poslu kojim je iz Agrokora izvučeno 1,25 miliona eura, zbog čega tužiteljstvo traži da se četvero optuženih proglasi krivim i osudi, a tvrtki Siggman AG da se oduzme nezakonito stečeni novac.

Ivica Todorić je od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (133 miliona eura).