Biznis

Ministar ekonomije BiH

Košarac: Ispunjeni ključni uslovi za izvoz mesa u Maleziju

03/02/2021

"Cilj je da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz BiH"

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas da bi BiH uskoro mogla početi s izvozom goveđeg, jagnjećeg i kojzeg mesa u Maleziju, jer su za to ispunjeni ključni uslovi.

– Ukoliko epidemiološki uslovi dozvole, nadležni malezijski inspektori će krajem februara doći u BiH i obići objekte koji su nominovani za izvoz, kako bi izvršili kontrole. To je završni korak u procesu odobravanja izvoza mesa goveda, jagnjadi i koza na malezijsko tržište – istakao je Košarac.

Podsjetio je da su prethodno BiH i Malezija bilateralno usaglasile međunarodne veterinarsko-zdravstvene certifikate, te da je malezijska strana dostavila dodatna pitanja nominovanim izvoznim objektima iz BiH, nakon čega se očekuje dolazak malezijskih inspektora i odobravanje izvoza mesa.

– U proteklom periodu ubrzano smo radili na aktivnostima neophodnim za izvoz mesa u Maleziju jer cijenimo da je otvaranje novih tržišta jedna od važnih mjera za zaštitu domaće proizvodnje. Cilj je da malezijsko tržište definišemo kao novo tržište za proizvođače i prerađivače mesa iz BiH, kako bismo im omogućili nastavak poslovanja i doprinijeli smanjenju potencijalnih tržišnih viškova – istakao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.