Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tirana

Košarac: Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma

kosarac djapo tirana fena (1)

On je ocijenio da institucije moraju pružiti maksimalnu podršku razvoju turističkog sektora, pri čemu je kao primjer pozitivne prakse istaknuo strateške investicije Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar Jahorina

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je danas na ministarskoj konferenciji zapadnog Balkana „Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma“’, koja je održana u Tirani u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju.

Ministar Košarac istaknuo je da turizam ima veliki društveni, ekonomski i politički značaj, te da ova grana privrede može biti ključna za promoviranje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

– Današnji skup prilika je da afirmišemo sve rezultate vrijednih turističkih radnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i adekvatne politike nadležnih entitetskih institucija u ovoj oblasti. Podaci govore da je u 2021. godini za 146 odsto povećan broj turističkih posjeta u odnosu na 2020. godinu. To je najbolji pokazatelj adekvatnih politika nadležnih institucija u revitalizaciji turističkog sektora nakon pandemije korona virusa – poručio je ministar Košarac.

On je pohvalio napore nadležnih entitetskih ministarstava i vlada Republike Srpske i Federacije BiH na saniranju negativnih posljedica pandemije, te ocijenio da su mjere poput finansiranja određenih aktivnosti i dodjele vaučera dale vidljive rezultate.

Posebno je istaknuo značaj regionalnog tržišta, povezivanja i zajedničkog turističkog proizvoda, pri čemu je konstatovao da je neophodno iz deklarativne preći na operativnu fazu i preduzeti konkretne mjere u korist građana i turističkih radnika svih zemalja regije – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Naša šansa je u strateškom pristupu i razvoju turizma, jer imamo zavidne prirodne ljepote koje su atraktivne kako za domaće, tako i za strane turiste. Moramo uložiti dodatne napore u njihovoj promociji, ali i ozbljno se posvetiti da kroz regionalne inicijative radimo na unapređenju infrastrukture, koja je preduslov za razvoj turizma – konstatovao je ministar Košarac.

Istaknuo je da je ukidanje naplate putarine na dionici koja povezuje Trebinje i Herceg Novi dobar primjer zajedničkog rada na uklanjanju infrastrukturnih barijera u cilju boljeg povezivanja i bolje saobraćajne i putne komunikacije.

On je ocijenio da institucije moraju pružiti maksimalnu podršku razvoju turističkog sektora, pri čemu je kao primjer pozitivne prakse istaknuo strateške investicije Vlade Republike Srpske u Olimpijski centar Jahorina.

– To je konkretan primjer dobrog odnosa i strateškog pristupa institucija RS-a razvoju i unapređenju turističkih kapaciteta. Takođe je važno pomenuti i značajne investicije ljudi iz realnog sektora u turizam. Takvih primjera je mnogo u RS i Federaciji BiH i što je najvažnije, imaju odlične i uspješne rezultate rada – naveo je Košarac.

Po njegovim riječima, u narednom periodu neophodno je staviti fokus na privlačenje stranih investicija u domaći sektor turizma.

S tim u vezi, smatra da u periodu koji je pred nama „moramo raditi na uspostavljanju što većeg broja integrisanih graničnih prelaza, kako bismo omogućili lakši i brži protok ljudi, te smanjili gužve na granicama u toku turističke sezone“.

U delegaciji s ministrom Košarcem bili su ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo i rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Marko Radić.