Protiv 51 poslanik

Albanski parlament odbacio staviti na dnevni red rezoluciju o genocidu u Srebrenici

albanski parlament AA

Poslanik Tritan Šehu je rekao da je to gorak i ružan dan albanskog parlamenta

REAKCIJA Rama: To su glasine prokletnika, parlament Albanije nije glasao o priznavanju genocida u Srebenici

Albanski parlament odbacio je danas rezoluciju o “priznanju genocida u Srebrenici”, glasila je vijest koju je danas prenio veliki broj medija.

Prema istoj, protiv te rezolucije glasao je 51 poslanik. Bivši albanski premijer i predsjednik Salji Beriša se nakon glasanja obratio Skupštini i optužio poslanike većine da su “glasali po nalogu Aleksandra Vučića”.

“Nikada nije postojala antialbanska Albanija kao za vrijeme Edija Rame”, naveo je Beriša.

Poslanik Tritan Šehu je rekao da je to gorak i ružan dan albanskog parlamenta.

“Mi smo jedini parlament koji nema formalni dokument kojim bi osudio genocid. To je dan koji stavlja težak trag na demokratski svijet. Prije nekoliko dana ova gospoda su glasala protiv rezolucije kojom se osuđuje ruski genocid u Ukrajini. Danas nisu prihvatili rezoluciju o osudi srpskog genocida u Bosni, sutra neće prihvatiti da osude srpski genocid na Kosovu. Zašto? To su veze, obaveze, Vučić je iznad. To su ciljevi, zato smo danas obilježeni u albanskom parlamentu”, rekao je Šehu, piše Kosovo online.

No, vrlo brzo se oglasio predsjednik Albanija Edi Rama, i poručio da parlament te zemlje danas nije oborio nikakvu rezoluciju, nego prijedlog da se ta rezolucija stavi na dnevni red.

– Žao mi je onih koji nisu imali predstavu o ovoj podloj igri, osjećaju se pogrešno povrijeđenim i žao mi je onih koji su krenuli ka glasinama prokletnika, napisao je Rama na Twitteru, dodajući kako Srebrenica ne može biti “karta koja će ocrniti Albaniju”.

REAKCIJA Rama: To su glasine prokletnika, parlament Albanije nije glasao o priznavanju genocida u Srebenici

Predsjedavajući poslaničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla rekao je da je Albanija osudila, osuđuje i zauvijek će osuđivati genocid u Srebrenici.

Balla je dodao da je Albanija “podržala i pozdravila sve presude Haškog tribunala svima koji su naručili i organizovali ovu tragediju”.