Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar vanjske trgovine

Košarac: Privremena zabrana izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta u interesu građana i privrede

Hep Toplinarstvo započelo s uključivanjem grijanja
Cijepanje drva za ogrjev 12.09.2018., Zagreb - Cijepanje drva za novu sezonu grijanja.rPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske o potrebi uvođenja privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je u što kraćem vremenskom periodu neophodno usvojiti odluku kojom se privremeno zabranjuje izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta, posebno imajući u vidu činjenicu da enormno povećanje cijena energenata predstavlja ogroman problem za građane, kao i privrednu zajednicu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

-Podaci su alarmantni i nimalo ohrabrujući. U prvih pet mjeseci 2022. godine izvoz peleta povećan je za 78 posto, a cijena je poskupila za 155 posto u odnosu na isti period prošle godine. U istom periodu, izvoz oblovine hrasta povećan je za 4,5 puta, a cijena je povećana za 400 posto. U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine, u istom periodu ove godine bilježimo i porast izvoza ogrjevnog drveta, a cijena je poskupila za 22 posto – upozorio je ministar Košarac.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno i prioritetno onemogućiti izvoz oblovine, ogrjevnog drveta i peleta bez uslovljavanja ranije potpisanim ugovorima.

– Naša procjena je da bi privremenu odluku o zabrani izvoza trebalo ograničiti na 90 dana, s tim što će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vršiti analize i o tome redovno izvještavati Vijeće ministara BiH – rekao je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, svrha uvođenja zaštitnih mjera je zaštita domaće proizvodnje i pomoć drvoprerađivačkoj industriji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja se godinama suočava sa problemom nedostatka sirovine na tržištu.

– Pitanje privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta treba integralno posmatrati i usvojiti jedinstvenu odluku – poručio je ministar Košarac.

On je ocijenio da je nelogično da iz odluke bude izuzet izvoz oblovine, budući da je potrebno obezbijediti dovoljne količine sirovine za domaće proizvođače i drvoprerađivače.

– ‘U suprotnom, prijeti nam scenario da naši građani zimu provedu ispod ćebadi, a da se istovremeno našim peletom griju državljani Italije i drugih zemalja. Ja neću podržati takav ishod, jer primarmo moramo voditi računa o interesima našeg stanovništva – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da su zemlje u okruženju već usvojile slične mjere, te konstatovao da ne postoji opravdan razlog da Vijeće ministara BiH ne postupi na isti način.

Današnjem sastanku prisustvovali su pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić.

Ministar Košarac najavio je da će tokom ove sedmice o uvođenju privremene zabrane izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta razgovarati i sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i drugih nadležnih tijela, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.