Zagađenost nije prioritet

Dileme u Kantonu Sarajevo: Čišći zrak ili udovoljenje željama građevinskih investitora

sarajevo-magla-smog-zagadjenje-zraka (3)

Stvar je u tome dok te analize, ekspertize traju, što može trajati i desetak godina, gradnja nije zabranjena. Sve što žele da postignu jeste da se nastavi gradnja, kaže Podić

Sudeći po nedavnim zahtjevima Vlade Kantona Sarajevo rješenje zagađenog zraka u Sarajevu nije pioritet, piše Žurnal.

Prioritet je gradnja. Do ovog zaključka vodi jedan drugi zaključak iz aprila ove godine. Na 74. sjednici održanoj 14. aprila Vlada KS donijela je zaključak kojim se ponovo odgađa primjena Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada na kvalitet zraka u Sarajevu. Zaključak je proslijeđen Skupštini na usvajanje i uvršten je na dnevni red 52. radne sjednice Skupštine. Ova sjednica i njeni nastavci traju već mjesec dana a o zahtjevu Vlade KS skupštinski zastupnici trebali bi raspravljati na navedenoj sjednici. Osim toga skupštinski zastupnici ionako rijetko čitaju materijal, osim kada im je neophodan za “prepucavanje” sa opozicijom i obrnuto, zbog toga javnost treba biti upoznata zbog čega Vlada traži ponovno odgađanje primjene ove studije.

– Nikakvi ekspertni razlozi nisu u pitanju već isključivo ispunjavanje želja građevinskog lobija. Sve što je Vlada KS dosada radila kada je u pitanju kvalitet zraka je bio obični marketing. Ništa od riječi nije dalje otišlo. Ima nešto kredita koje daju međunarodni donatori za utopljavanje zgrada međutim efekti takvih akcija su zaista simbolični. Intervencije kojima bi se dramatično mogao poboljšati zrak poput masovne zamjene peći to se ne događa. Izgovor je nema novca istovremeno novca ima za sve i svašta. Jednostavno zagađenje zraka je problem koji oni ne misle da rješavaju, upozorava Anes Podić iz udruženja Eko Akcije.

Osim odgađanja primjene Studije Vlada je od Skupštine tražila da usvoji i zahtjev kojim se „zadužuje Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i zavod za planiranje razvoja KS, da u roku od 90 dana izvrše dodatne analize i ekspertize“ te da na osnovu tih dodatnih ekspertiza i analiza izvrše izmjene i dopune Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitet zraka u KS.

– Stvar je u tome dok te analize, ekspertize traju, što može trajati i desetak godina, gradnja nije zabranjena. Sve što žele da postignu jeste da se nastavi gradnja, kaže Podić.

Šta to toliko smeta Vladu KS

Studija o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada usvojena je u februaru 2020. godine. Studijom su utvrđeni primarni i sekundarni ventilacioni koridori u urbanim dijelovima Sarajeva kao i utjecaj visoke gradnje na strujanje zraka duž ventilacionih koridora. Utvrđena su i dva najznačajnija ventiliaciona koridora- koridor Miljacka koji prat tok rijeke Miljacke i koridor Glavna cesta koji prati glavnu saobraćajnicu.

„Prisustvo visokih zgrada u blizini koridora umanjuje propusnost vjetra, što umanjuje dotok svježeg zraka u koridore. Pored toga, recirkulacijske zone u pozadini zgrada usporavaju strujanje zraka ukoliko zadiru u područje koridora. Iz ovog razloga je važno zaštititi postojeće pravce kojima se koridori snabdijevaju zrakom, kao i spriječiti negativan uticaj novih zgrada na strujanje zraka koridorima. Na osnovu anallize rezultata proračuna procjenjeno je da zgrade visine do 20m ne bi negativno uticale na strujanje zraka koridorima. Shodno tome, predlažemo ograničavanje visine zgrada do 20m u pojasu širine od ~200m s obje strane glavnih ventilacionih koridora. Na ovaj način se osigurava da nove zgrade neće značajnije utjecati na strujanje koridorima Miljacka i Glavna cesta”, navedeno je u preporukama Studije.

Osim ovih Studijom su identificirani i dodatni lokalni zračni koridori koji mogu imati važnu ulogu u snabdijevanju grada svježim zrakom i provjetravanje u gradskim područjima. To su koridor Južna longitudinala,koji se poklapa sa cestom Južna longitudinala koji određuju sljedeće ulice: Zagrebačka, Grbavička i Zvornička, Sjeverna longitudinala, Alipašina ulica, ulice Ante Babića i Ive Andrića u naselju Alipašino Polje.

“Sprečavanje gradnje duž koridora Alipašina ulica-Skenderija u zoni od 20m na desnoj strani ceste. Sprečavanje gradnje na površinama parka na lijevoj strani ceste. Sprečavanje gradnje novih objekata u pojasu od 20m s obje strane Južnog koridora ili Južne longitudinale koja povezuje ulice Zagrebačka, Grbavička i Zvornička, Sprečavanje gradnje novih zgrada na površini od 30m s obje strana ventilacionih koridora Alipašino Polje 2 , i Alipašino Polje 2”, navedeno je u zaštitnim mjerama za sekundarne koridore.

Osim zaštitnih mjera navedene su i mjere za unapređenje ventilacionih karakteristika Kantona Sarajevo i ublažavanje efekta toplotnih ostrva stavranjem zelenih koridora, odnosno parkova koje treba formirati spajanjem i proširenjem postojećih zelenih površina.

Tri mjeseca kasnije donesena je i Odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora u Kantonu Sarajevo utvrđenih u Studiji o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visokih zgrada kojim se u obuhvatu ventilacionih koridora u Kantonu Sarajevo privremeno „zabranjuje donošenje upravnih akata o odobravanju građenja bilo kakvih građevina ili izvođenje zahvata u prostoru, izuzev građevina i zahvata u prostoru koji su u funkciji poboljšanja osnovne komunalne infrastrukture ili služe za očuvanje bezbjednosti života i zdravlja ljudi i njihove imovine od devastacija izazvanih prirodnim djelovanjem ili djelovanjem čovjeka.“

Iz Vlade su tada naveli da samu Studiju o ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada smatraju „dobrim i validnim“ dokumentom dok je odluka o privremenim mjerama kojima se onemogućava gradnja „politička“ te da se „njome nisu štitili zdravlje građana i okoliš“.

Namjere Vlade KS kada je u pitanju dobra i validna Studija o ventilacionim koridorima otkrio je prošle godine kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović kada je rekao da Vlada Studijom „nije željela rješavati upravno-pravne stvari u smislu prostornog uređenja“

„Studiju, koju je uradila Šestorka, imala je za cilj da rješava problem zagađenja zraka i da zaštiti okoliš. Njome se nisu željele rješavati upravno-pravne stvari u smislu prostornog uređenja”, rekao je tada za medije ministar Hadžiahmetović.

Rješenje problema zagađenja zraka prema Studiji je i zabrana gradnje visokih zgrada duž ventilacionih koridora. Kako Vlada KS ne namjerava da ugrozi interese “investitora”, tako što će im zabraniti gradnju visokih zgrada u ovim zonama, zrak će morati da sačeka osim ukoliko skupštinski zastupnici ne odbiju zahtjev Vlade KS.