Biznis

Ministar vanjske trgovine

Košarac: Protesti poljoprivrednika nisu rješenje

28/12/2020

Po njegovim riječima, u 2020. godini zabilježen je također značajan rast izvoza voća i povrća u odnosu na prethodnu godinu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac smatra da protesti nisu rješenje za poljoprivrednike i tvrdi da su neka poljoprivredna udruženja, odnosno manji broj proizvođača, izmanipulirani od rukovodstva Srpske demokratske stranke (SDS).

Košarac ne zna tačno da li je u manipulacije uključen i bivši resorni ministar Mirko Šarović (SDS), ali informacije koje ukazuju na to ima iz više izvora, kako je naveo.

Ove i druge detalje, poput tvrdnje da on dobija upozoravajuće, odnosno poluprijeteće poruke, Košarac je predočio na pres-konferenciji održanoj u sjedištu resornog ministartva u Sarajevu, organiziranoj o zaštiti domaće proizvodnje, u svijetlu aktuelnih događaja.

U danu kad su aktuleni protesti poljoprivrednika, ministar ističe da su tvrdnje o enormnom uvozu poljoprivrednih proizvoda koji stvara probleme domaćim proizvođačima, te o prekomjernim viškovima na tržištu, kontradiktorne u odnosu na podatke relevantnih institucija u entitetima, odnosno Bosni i Hercegovini.

Pimjerice, uvoz mesa goveda u Bosnu i Hercegovinu manji je u 2020. godini za oko 5.000 tona nego u 2019., kazao je Košarac. I uvoz svinjskog mesa je umanjen za oko 3.500 tona u odnosu na pokazatelje iz 2019., a manji je i uvoz mlijeka.

Po njegovim riječima, u 2020. godini zabilježen je također značajan rast izvoza voća i povrća u odnosu na prethodnu godinu.

Ne pada proizvodnja osnovnih elemenata niti ima enormnih viškova na tržištu, prema podacima entitetskih ustanova, ističe Košarac i zaključuje da ne treba uvoditi zaštitne mjere. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa od deset posto izazvalo bi negativni kontraefekat u sektoru, kao i reakcije evropskih partnera.

– Iz nadležnih tijela entiteta smo obaviješteni da nema viškova, svi zajedno smo na stanovištu da je otkupna cijena mala, ali niko ne može da utvrdi cijene i da posreduje između primarnog proizvođača i mesoprerađivača – kazao je Košarac.

On naglašava da će Ministarstvo na čijem je čelu nastaviti rad isključivo po zakonima i ustavnim ovlašćenjima, odnosno da on ne želi donositi nikakve populističke mjere niti kršiti ijedan zakon ili međunarodni sporazum.

– Ministar ne može donijeti zaštitne mjere bez saglasnosti entiteta. Ne želim biti centralni organ koji će nametati odluke – naveo je Košarac, također ističući da su mjere koje traže pojedinci iz nekih udurženja kraktoročne. Postoji odluka kako i na koji način se prati stanje tržišta u domenu poljoprivrede, ali na temelju odluka entitetskih ministarstava.

Košarac kaže i da zbog nerada ministara u prethodnim mandatima, u resoru, nema temelja za pokretanje bilo kakvog akta mjera.

– Moram da kažem i da sam u Ministarstvu pronašao svašta, vodimo razgovore i sa advokatskim kancelarijama, ali sad neću o tome. Potpuno smo posvećeni otvaranju novih tržišta za naše izvoznike – ustvrdio je Košarac također na današnjoj pres-konferenciji.

On kaže da su poljoprivrednici imali prostora za rješavanje problema, i to s mesoprerađivačima zainteresiranim za otkup viškova, te dodaje da je zaštita domaće proizvodnje primarna politika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i njega kao ministra.

– Treba razgovarati ako je ijedan poljoprivrednik nezadovoljan, ali protesti nisu rješenje – ponovio je aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.