Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak s mljekarima

Košarac: Uraditi pravilnike vezano za zastupljenost domaćih proizvoda

kosarac (1)

Nećemo dovoditi u pitanje otkup mlijeka i otkupićemo svaku ponuđenu litru – kazala je Marelj

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je sastanak sa predstavnicima vodećih kompanija mliječne industrije u BiH na kojem je razgovarano o aktuelnim temamama vezanim za ovaj sektor.

Košarac je, nakon sastanka, kazao da ga raduje činjenica da postoji dobra komunikacija između primarnih proizvođača i kompanija koje se bave preradom mlijeka.

-Raduje me da zajedno žele razmatrati cijenu mlijeka, te da neće prestati da otkupljuju mlijeko proizvedeno i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH – kazao je Košarac.

Istakao je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, iz svog aspekta, angažovati se u vezi sa plasmanom bh. proizvoda na inostrano tržište.

Košarac je također istakao značaj zaštite i i zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovačkim lancima BiH.

On je istakao da stepen zastupljenosti nije baš najbolji te da će od Agencije za sigurnost hrane tražiti da se naprave određene vrste pravilnika koji bi mogli da definišu zastupljenost domaćih proizvoda.

Predsjednica Upravnog odbora “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice Rankica Marelj u izjavi nakon sastanka zahvalila je ministru Košarcu na organiziranju skupa te istaknula da postoje zalihe mlijeka i da su nešto veće od planiranog zbog situacije izazvane koronavirusom i povećanog otkupa ,ali da situacija nije alarmantna i da neće doći u putanje dalji otkup mlijeka.

-Nećemo dovoditi u pitanje otkup mlijeka i otkupićemo svaku ponuđenu litru – kazala je Marelj.

Ona, također, smatra da bi zastupljenost domaćih proizvođača u tržnim centrima mogla biti bolja te se nada da će se i tu situacija popraviti.