Ministar ekonomije BiH

Košarac: Uspješno smo priveli kraju predsjedavanje CEFTA-om

Pozvao je učesnike da razgovaraju o izazovima i prilikama, te o tome šta je potrebno da učine svi zajedno kako bi probudili našu ekonomsku integraciju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac danas je na otvaranju konferencije pod nazivom “CEFTA u doba pandemije: Postignuća i izazovi” na Jahorini kazao da se ona održava kako bi pokazali našu sinergiju za zajednički rad na zajedničkim ciljevima.

Pozvao je učesnike da razgovaraju o izazovima i prilikama, te o tome šta je potrebno da učine svi zajedno kako bi probudili našu ekonomsku integraciju.

– Brzom reakcijom na poremećaje trgovine početkom ove godine pokazali smo da smo sposobni da donosimo zajedničke efikasne mjere. U ovim vremenima rastuće ekonomske nesigurnosti i privrednog pada mislim da je od potrebno sjetiti se fundamentalne važnosti održavanja, razvoja i poboljšanja naših trgovinskih odnosa – istakao je Košarac.

Napomenuo je da trgovina podstiče i konkurentnost svake od kompanija koje se nalaze na tržištu i time ojačava sliku svake od ekonomija.

– Naša zajednička odgovornost je da ublažimo barijere u trgovini, održavamo otvorenost i stabilnost u našim trgovinskim odnosima i to će ostati politika mene kao ministra i politika BiH u domenu međunarodne trgovine – dodao je Košarac.

Bosna i Hercegovina je ove godine predsjedavajuća CEFTA Sporazumom, a godinu na izmaku obilježile su dvije značajne aktivnosti – održavanje i olakšavanje trgovine koja se suočila s pandemijom Covid-19, te usvajanje inicijative za Zajedničko regionalno tržište.

– Ovo je veoma značajan trenutak za BiH jer smo uspješno priveli kraju predsjedavanje CEFTA-om u vrlo složenim uslovima, da sagledamo postignuto i put saradnje dalje ekonomske integracije u regionu zapadnog Balkana – dodao je Košarac.

Kompleksna ekonomska situacija uslijed pandemije zadesila je cijeli svijet, a 2020. godina, prema njegovim riječima, prerasla je u globalnu noćnu moru za većinu zemalja u svijetu, pa i mi nismo izuzetak.

-Trgovina robom osjetno se smanjila u aprilu i maju, a zatim se polako kretala ka određenom oporavku što je kulminiralo podacima iz septembra kada je izvoz iznosio 977 miliona KM i dosegao skoro isti nivo kao u septembru 2019. dok smo u oktobru zabilježili i bolji rezultat nego lani – istakao je Košarac.

Veliki problem je taj što turizam, jedan od najistaknutijih uslužnih sektora, ne doprinosi kao ranije u smislu kompenzacija za hronični trgovinski deficit.

– Nažalost, posljedice pandemije neće skoro nestati jer je globalna pandemijska situacija dovela do velikih udara na potražnju i ponudu uz pad proizvodnje i rast nezaposlenosti. Danas bez obzira na težinu situacije moramo ići naprijed, pronaći najefkasnije alate i način kako da vratimo naše poslovanje i izvozne akivnosti na put privrednog oporavka i rasta – dodao je Košarac.

CEFTA Konferencija je na Jahorini okupila predstavnike CEFTA strana, poslovne zajednice i međunarodnih organizacija kako bi razgovarali o trgovinskim implikacijama pandemije na članice CEFTA-e, izazovima i mogućnostima za ekonomski oporavak. Među učesnicima su i predstavnici entitetskih ministarstva trgovine. Održava se također i virtuelno, a manji broj govornika i učesnika prisutan je na Jahorini zbog ograničenja uslijed epidemiološke situacije.

Transportna zajednica, kako je kazao direktor Matej Zakonjšek, ima vrlo jednostavan cilj, a to je integracija transportnih tržišta zapadnog Balkana u EU. To se nastoji postići kroz dva paralelna procesa – prvi je što podržavaju svih šest regionalnih partnera s usvajanjem i implementacijom EU legislative u oblasti transporta, te njihovog povezivanja međusobno i sa EU.

Govoreći o prioritetima Zakonjšek je ukazao na značaj željeznica i tog vida transporta za potrebe privrede i putnika, kao i modernih cesta, spominjući uvažavanje ekoloških standarda i upotrebu električnih automobila. Od izuzetne važnosti je, naglasio je, rješavanje pitanja sigurnosti na cestama, kao i čekanja kamiona na granicama.

Emir Đikić, direktor CEFTA sekretarijata, podsjetio je da se CEFTA 2006. godine bavila samo pitanjima smanjivanja carina za poljoprivredne proizvode da bi došla do nivoa da se danas bavi cijelom ekonomskom aktivnošću i svim privrednim granama.

-Ono što pokušavamo da napravimo je ogroman sklop aktivnosti i da omoguće privrednicima pristup regionalnom i evopskom tržištu. Trebamo privredi, malim i srednjim preduzećima i omogućiti im da što prije poboljšaju svoje aktivnosti i probaju izaći iz uslova u poslovanja u pandemiji i iz ove krize. To možemo uraditi samo svi zajedno – naglasio je Đikić.

CEFTA Konferencijom zaključuje se tradicionalni niz promotivnih susreta CEFTA Week čiji je program bio fokusiran na ključna dostignuća CEFTA-e za vrijeme predsjedavanja Bosne i Hercegovine, te buduće aktivnosti koje obuhvataju: održavanje i olakšavanje trgovine na Zajedničkom regionalnom tržištu u vrijeme pandemije COVID-19, programe uzajamnog priznavanja i e-trgovinu. Organizaciju CEFTA Konferencije podržao je EU Projekat EU4Trade.