Ministar ekonomije BiH

Košarac: Uvoz mesa u BiH smanjen za 30, a grožđa 40 posto

kosarac

“Zahvaljujući angažovanosti i mobilnosti nadležnih institucija, u proteklih mjesec dana bilježimo smanjen uvoz mesa za oko 500 tona, a grožđa za približno 1.000 tona u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Košarac

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su adekvatne mjere i politike zaštite domaće proizvodnje u proteklom periodu rezultirale smanjenjem uvoza mesa za više od 30 posto i grožđa za približno 40 posto u BiH.

Košarac je rekao da je ovo ministarstvo u proteklom periodu predano radilo na očuvanju i zaštiti domaće proizvodnje, u saradnji sa ministarstvima i inspektoratima iz Republike Srpske i Federacije BiH, te agencijama za nadzor nad tržištem i bezbjednost hrane na nivou BiH.

“Zahvaljujući angažovanosti i mobilnosti nadležnih institucija, u proteklih mjesec dana bilježimo smanjen uvoz mesa za oko 500 tona, a grožđa za približno 1.000 tona u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Košarac.

On je izrazio opredjeljenje za nastavak aktivnosti koje će doprinijeti zaštiti domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, uz uvažavanje međunarodnih ugovora koje je BiH potpisala, saopšteno je iz Ministarstva.

“Kontinuirano pratimo stanje na tržištu i analiziramo omjer uvoza i izvoza, nastojeći da na osnovu egzaktnih pokazatelja kreiramo i provodimo mjere u interesu domaćih primarnih proizvođača i mesoprerađivača, kao i proizvođača vina. Namjeravamo da pojačanim mjerama kontole dodatno vodimo računa o kvalitetu uvezene robe”, poručio je Košarac.

On je naglasio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa intenzivno radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, cijeneći da je to jedna od najboljih mjera zaštite domaće proizvodnje, posebno uzimajući u obzir pojavu tržišnih viškova, nastalih usljed pandemije virusa korona.