UIO

Kovačević: Roba ulazi u BiH iz svih država kao i ranije

kovacevic

Roba ulazi u BiH iz svih država, kao što je bilo i ranije, a radi se o svim vrstama robe

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine radi potpuno normalno i unutar njenih aktivnosti se provode svi poslovni procesi, javlja Fena.

– Sve carinske ispostave rade isto kao što su radile i prije pojave koronavirusa (COVID 19), puno radno vrijeme na svim lokacijama – izjavio je Feni načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.

Postupci uvoznog i izvoznog carinjenja se obavljaju u najkraćem mogućem roku u skladu sa zakonskim propisima. Svi kamioni koji uđu u BiH, bez obzira odakle je roba pristigla, uredno završavaju uvozne carinske postupke u carinskim ispostavama, s tim što na samom ulazu u BiH na graničnim prijelazima, Granična policija BiH i sanitarna inspekcija daju posebne upute vozačima koji dovoze robu iz inostranstva.

– Kad su u pitanju granični prijelazi, a s obzirom na novonastalu situaciju, evidentno je smanjenje putničkih motornih vozila, ali isto tako je na pojedinim graničnim prijelazima kao što su Gradiška, Šamac, Brod, Rača, Bijača, Izačić, Gradina. Roba ulazi u BiH iz svih država, kao što je bilo i ranije, a radi se o svim vrstama robe – naglasio je Kovačević.

U periodu od 1. do 18. marta ove godine, kako je dodao Kovačević, UIO je ukupno naplatila 472 miliona KM, što je za 58 miliona KM više u odnosu na isti period 2019. godine, što je podatak koji govori da se svi poslovni procesi provode normalno i bez zastoja.

UIO