Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kozarić: Islamsko bankarstvo je ekonomsko, a ne religijsko pitanje

bbi

Sedma međunarodna konferencija o islamskom bankarstvu i finansijama protekla dva dana u Sarajevu je okupila stručnjake iz cijelog svijeta, a poručeno je da je islamsko bankarstvo ekonomsko, a ne religijsko pitanje.

Po riječima profesora Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Fikreta Hodžića cilj konferencije bio je ukazati na superviziju, regulaciju i rizike u islamskom bankarstvu.

– Poznato je da je islamsko bankarstvo pretrpjelo najmanje štete u vrijeme finansijske krize u svijetu od 2007. do 2008. godine, poslovalo je bez kamata i nije ulazilo u elemente rizičnog ponašanja – naglasio je Hodžić, te izrazio nadu da će izmjenama zakonske regulative islamsko bankarstvo kao stabilan koncept dobiti više prostora i u Bosni i Hercegovini, gdje trenutno posluje jedna takva banka.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić podsjetio je da ta visokoškolska ustanova ima master program za islamsko bankarstvo kojim želi afirmirati ovaj način poslovanja.

– U javnosti se ponekad stiče pogrešan dojam zbog prefiksa islamsko, ali ovakav način poslovanja je namijenjen svima bez obzira na religijsku pripadnost. Islamsko bankarstvo je ekonomsko pitanje, a ne religijsko – kazao je Kozarić.

On vjeruje da će zaključci sarajevske konferencije sadržavati inicijativu za izmjene zakonske regulative u BiH koje bi omogućile više prostora islamskom konceptu bankarstva, u kojem, naglašava Kozarić, banka i klijent idu zajedno u projekte i skupa snose rizike dok komercijalne banke prenose rizik na klijenta kao ”slabiju stranu” u međusobnom odnosu.

Generalni direktor Bosna Bank Internationala (BBI) u Sarajevu Amer Bukvić rekao je da je to trenutno jedina islamka banka u BiH, ali se nada da će se broj banaka s proizvodima islamskog bankarstva povećati u BiH i regionu.

Dodao je da ovaj vid poslovanja omogućava i veću konkurenciju na tržištu kapitala, što bi dovelo do kvalitetnijih uvjeta.

Poručio je da su islamsko bankarstvo i islamske finansije u usponu bez obzira na krizu u svijetu.

BBI banka u saradnji s Ekonomskim fakultetom u Sarajevu i Univerzitetom Bolton iz Velike Britanije 2013. godine pokrenula je zajednički master program islamskog bankarstva u Sarajevu, a studenti nakon završenog školovanja dobijaju dvije diplome.

Konferenciju u Sarajevu organiziralo je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije (EUIEBIF) u saradnji s Islamic Development Bank (IDB), Centrom za islamsku ekonomiju bankarstvo i finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (CIEBF) i Islamskim institutom za razvoj i istraživanje (IRTI).

U radu konferencije, osim domaćih stručanjaka iz ove oblasti, učestvovali su i eksperti iz Velike Britanije, Francuske, Malezije, Saudijske Arabije, Sudana i drugih država, saopćeno je iz BBI Bank.

BBI