Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kreativni privrednici Novog Grada generišu lokalni razvoj (FOTO)

kreativni_privrednici_efendic_novi_grad_1

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i pomoćnik općinskog načelnika službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović obišli su firme koje posluju na području općine Novi Grad Sarajevo – Dizart CNC d.o.o. Sarajevo i Komel Automotive Company d.o.o. Sarajevo.

Firma Dizart CNC već dugi niz godina proizvodi CNC mašine različitih namjena nudeći inovativna rješenja.

– Jedna smo od rijetkih firmi na prostoru bivše Jugoslavije koja se bavi proizvodnjom CNC mašina. Sve mašine su dizajnirane i ispitane u 3D softweru da bi osigurali vrhunsku funkcionalnost i moderan izgled. Sam dizajniram mašine, a nakon što ih isporučim, radim i obuke za rad na njima. U radionici smo dosegli vrhunsku opremljenost tako da više skoro da ne trebamo nikakve usluge sa strane, te većinu dijelova proizvodimo ovdje u radionici. Ugovorenih poslova je mnogo, dosta radim za izvoz i to mi je svojevrsna potvrda za moj rad. Sigurno će biti potrebe i za novim ljudima – kazao je direktor firme Jasmin Ahmić.

Tokom posjete firmi Komel, načelnik je upoznat sa njihovim poslovanjem i planovima za naredni period.

– Firma Komel osnovana je 1995. godine i ovo je porodična firma koja broji 15 uposlenih i koja se godinama uspješno razvija, te je postala prepoznatljiva među klijentima. Naša glavna aktivnost je ugradnja sistema za zaštitu vozila od krađe, a sada se djelatnost proširila i na poslovanje s komercijalnim vozilima u okviru čega vršimo nadogradnju vozila za posebne namjene kao što su saniteska vozila, pogrebna vozila, zatim vršimo opremanje i doradu vozila za potrebe policije, nadogradnju minibus vozila, te ugrađivanje različitih modela rashladnih uređaja, nadogradnju alumijskih sanduka za prijevoz različitih vrsta roba itd. – kazao je Edin Muranović, vlasnik i direktor firme.

Govoreći o planovima za budućnost Muranović je naveo da su uvijek težili da se razlikuju od klasičnih auto-servisa, te da mušterijama pruže poseban ugođaj kada se odluče za njihove usluge. Planiraju u narednom periodu obogatiti prostor određenim sadržajima, kako bi mušterijama pružili kompletniju uslugu na jednom mjestu, a to bi značilo i nove uposlene.

Cilj posjete je upoznavanje s radom privrednih subjekata smještenih na području općine Novi Grad Sarajevo. Općina provodi niz mjera s ciljem podrške razvoju privrede i zapošljavanja kao što je mjera sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, finansiranje obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, sufinansiranje dijela kamatne stope za privredne subjekte s područja općine Novi Grad Sarajevo itd.

Set mjera koje se provode dale su konkretne rezultate na terenu kroz zadržavanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta.