Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaštićena područja

Kreće sanacija mostova na Vrelu Bosne, nova infrastruktura na Trebeviću i Bijambarama

vrelo bosne
Foto: Wikimedia Commons

Rok za realizaciju planiranih aktivnosti po sporazumu je novembar 2024. godine

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su Sporazum o saradnji na realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Radi se o nastavku uspješne saradnje Ministarstva i KJU za zaštićena prirodna područja na implementaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim područjima, a čijom realizacijom se unapređuje upravljanje, zaštita, održivo korištenje i promocija zaštićenih područja.

becarevic jeleskovic
Foto: Press služba KS

Ukupna vrijednost sporazuma iznosi 377.000 KM, od čega je Ministarstvo iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu obezbijedilo sredstva u iznosu od 300.000 KM, dok je preostala sredstva obezbijedila Javna ustanova iz vlastitih sredstava.

Rok za realizaciju planiranih aktivnosti po sporazumu je novembar 2024. godine.

Bečarević je istakao da je sporazumom fokus stavljen na segment upravljanja posjetiocima zaštićenih područja, pa je u tom smislu planirana, između ostalog, sanacija i rekonstrukcija drvenih mostova u Spomeniku prirode “Vrelo Bosne”, opremanje prostora Zaštićenog pejzaža “Trebević” infrastrukturom za prihvat posjetioca, dok je na području Zaštićenog pejzaža “Bijambare” planirana uspostava prezentacijskog paviljona sa speleo postavkom, kao i nastavak radova na izgradnji drvene pješačke staze, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.