Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kroz projekte FERP i IFAD u Sanskom Mostu i Bužimu uloženo 2,6 miliona KM

ferp

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je jučer potpisivanju ugovora između Projektne jedinice ovog ministarstva i Općine Sanski Most o rekonstrukciji gradske saobraćajnice lijeva obala Omladinsko naselje u Sanskom Mostu čija je vrijednost 120 hiljada KM.

Rekonstrukcijom ove saobraćajnice završeno će biti provođenje Projekta hitnog oporavka od poplava (FERP) kroz koji je izvršena sanacija i poboljšanje obala utvrda na rijeci Sani, sanacija tri mosta i rekonstrukcija 18 gradskih i prigradskih saobraćajnica u dužini od 21 km. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 2,1 milion KM.

– Svi realizovani projekti pozitivan su primjer saradnje Vlade FBiH i lokalnih vlasti u saniranju šteta koje su nastale tokom poplava 2014. godine – istakao je ministar Dedić, dok je načelnik Faris Hasanbegović uputio zahvalnost Federalnom ministarstvu poljoprivrede koje je od početka bilo angažovano na provedbi pomenutog projekta i njegovoj implementaciji u sanskoj općini.

U nastavku aktivnosti na području Unsko-sanskog kantona, Dedić posjetio je danas općinu Bužim gdje je prisutstvovao završetku radova na rekonstrukciji seoskog puta Trostruki klanci-Ljubijankića most, koji povezuje općine Bužim i Cazin. Put je realiziran u sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja finansiranog sredstvima fonda IFAD VI kojeg implementira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Vrijednost ove investicije iznosi više od 220 hiljada KM, od čega je IFAD osigurao 154 hiljade KM.

Dedić je naglasio važnost ruralnog razvoja za poljoprivrednike i njihove porodice.

– Projekti ruralnog razvoja imaju zadatak da poboljšaju kvalitet života i povećaju ekonomski prosperitet ljudi koji žive u seoskim sredinama, koje su često izolirane, raštrkane, udaljene od urbanih centara, zbog čega često ostaju na marginama državnih projekata i ne uživaju u potpunosti sve dobrobiti javnih investicija niti izdvajanja iz budžeta – izjavio je, te dodao da iz perspektive poljoprivrede poboljšanje infrastrukture ima još jedan cilj a to je bolje povezati poljoprivredne proizvođače sa tržištem pa da mogu lakše plasirati svoje proizvode ili doći do otkupljivača.

Današnjoj predaji izgrađenog puta prisustvovao je načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, koji se tom prilikom zahvalio ministru Dediću na brojnim investicijama koje je osigurao ovoj općini i istakao važnost sličnih projekata za stanovnike ruralnih djelova Bužima.

U sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja IFAD VI do sada je za projekte na području općine Bužim izdvojeno oko 500 hiljada KM. Pored ovog današnjeg projekta, izgrađen je put Konjodor-Priki potok koji bolje povezuje Bužim sa Bosanskom Krupom, put u Bućevcima, a u pripremi je rekonstrukcija puta u Muratovićima i ulici Armije RBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.