Završen 45. Međunarodni sajam šljive u Gradačcu

dobitnici medalja Sajma sljive

U Gradačcu je danas završen 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive na kojem su se predstavili izlagači iz BiH i zemalja regiona.

Svoje proizvode i usluge prezentovalo je oko 320 izlagača na 5.00. kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora. Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

– Sudeći po reakcijama izlagača, zvaničnika i posjetilaca ovogodišnji sajam je bio jedan od najbolje organizovanih i najbrojniji po broju učesnika. Veoma smo zadovoljni prezentacijama izlagaća a poljoprivrednici su imali priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom, prije svega plasteničkom proizvodnjom cvijeća i povrća te suhhe šljive kao prepoznatljivog bredna na tržištu. Održan je niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. Zahvaljujem se pokrovitelju Vladi Tuzlanskog kantona, našim sponzorima i partnerima bez čije pomoći ova tradicionalma manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana – rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Generalni sponzor 45. Sajma šljive je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, a ministar Muharem Šabić je naglasio da su se sami ponudili za sponzorstvo.

– Mi bismo voljeli da na policama velikih tržnih centara i marketa bude što više domaćih organskih proizvoda. Zato ćemo u godinama koje dolaze ozbiljnije podržavati ovaj sajam – kazao je ministar privrede KS Muharem Šabić.

Partner ovogodišnjeg sajma bio je Grad Zagreb koji se u Gradačcu predstavilo sa svojih 11 izlagača članova Obrtnička komore.

– Mislim da je Zagreb idealno tržište za proizvođače iz ovih krajeva. Svi mi volimo domaće proizvode, a mi u Hrvatskoj ono što se proizvede u BiH smatramo također domaćim proizvodom – kazala je pročelnica ureda za gospodarstvo i energetiku Grada Zagreba Mirka Jozić.

I ove godine dodijeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda i za najbolje rakije i jaka alkoholna pića. A novina je održavanje 1. Međunarodnog sajma pčelarstva u organizaciji Udruženja pčelara Pčela Gradačac. Dodijeleno je 88 medalja za kvalitet ocijenjenih medova. U saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle održano je i stručno savjetovanje za pčelare.

U znak sjećanja na doajene u oblasti voćarstva prof.dr. Dževadu Jarebici i dipl.ing. Senadu Malohodžiću, novinaru i publicisti održana je promocija knjige Šljive i proizvodi od šljiva.

Tradicionalni 45. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive otvorio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko a pored njega svečanu vrpcu su presjekli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer TK-a Jakub Suljkanović, saopćili su organizatori.