Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Kutija cigareta na Novom Zelandu će koštati 20 dolara

26/05/2016

Vlasti Novog Zelanda objavile su novi plan budžetske i fiskalne politike prema kojem će znatno veće poreze plaćati kompanije sektora koji zagađuju okoliš, a pušači u toj južnopacifičkoj zemlji će plaćati 20 američkih dolara za kutiju cigareta, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada predviđa da povećanjem fiskalnih nameta u narednim godinama započne otplatu javnih dugova, a ekonomiju i životnu sredinu učini čistijim.

U naredne četiri godine najavljeno je povećanje poreza na cigarete od 46 posto, što vlada kao predlagač smatra kompatibilnim sa aktuelnom kampanjom borbe protiv pušenja i ambicija da se pušenje u Novom Zelandu eliminiše do 2025. godine.

Tako će kutija cigareta u toj zemlji koštati 20 američkih dolara, čime će uči u red najskupljih na svijetu. Zvaničnici vlade smatraju da je povećanje cijena cigareta i način borbe za zdravlje ljudi.

Uporedo s tim, vlasti Novog Zelanda najavljuju da će do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih gasova za 30 posto, a u skladu s tim je i u novom budžetskom planu najavljeno povećanje obaveznih napeta kompanijama u industrijskim sektorima koji zagađuju okoliš.

Predlagač smatra da je to korisno za uspostavu čiste ekonomije, a opozicija i privrednici upozoravaju da će dodatni nameti otežati poslovanje i dovesti do rasta cijena industrijskih proizvoda.

Budžetski plan predviđa i veća ulaganja u socijalne, obrazovne i zdravstvene institucije.

Komentari