Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karta šanse

Lakše do radne dozvole: Njemačka usvojila novi zakon o stranim radnicima

njemačka
FOTO: Unsplash
Ilustracija

Ministar privrede Robert Habeck je ponovio da svuda u njemačkoj privredi manjka kvalifikovanih radnika i da je 600.000 radnih mjesta prazno “jednostavno jer nema ljudi”

Novi zakon koji olakšava useljavanje u Njemačku za rad može da stupi na snagu – dom pokrajina saveznog parlamenta, Bundesrat, u petak je odobrio regulativu koju je Bundestag izglasao prošlog mjeseca.

Novi zakon, između ostalog, uvodi takozvanu kartu šanse, odnosno sistem bonus poena kandidatima za useljenje, poput poznavanja jezika, radnog iskustva, starosti i veza sa Njemačkom.

Vlasnici karte imaće pravo da traže posao u Njemačkoj, a ona je ujedno i dozvola za boravak od godinu dana. Kanada sličan sistem ima već godinama.

Prema novim propisima, ekspertima IT sektora neće biti potrebna diploma fakulteta za zaposlenje, pod uslovom da mogu da dokažu stručnost, prenosi Investitor.me.

Bundesrat reflektuje snagu partija u 16 njemačkih pokrajina, a ne ishod saveznih izbora, koji popunjavaju predstavnički dom parlamenta, Bundestag. Na raspravi u Bundestagu podršku zakonu su tražili ministri vlade kancelara Olafa Scholza.

“Novi zakon je prvi korak ka privlačenju najbolje radne snage u Njemačku pod uslovima međunarodne konkurencije,” rekla je ministarica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Ministar privrede Robert Habeck je ponovio da svuda u njemačkoj privredi manjka kvalifikovanih radnika i da je 600.000 radnih mjesta prazno “jednostavno jer nema ljudi.”

“Useljavanje stranih radnika je u interesu Njemačke”, rekao je ministar rada Hubertus Heil, opisavši novi zakon kao “istorijski,” jer “inače će deficit radne snage trajno prikočiti privredni rast.”

Zakon adresira i druga pitanja koja otežavaju zapošljavanje kvalifikovanih radnika, olakšavajući mladima da se obrazuju uz rad ili putuju za obuku.