Biznis

"NOC"

Libija nastavlja izvoz nafte nakon višemjesečnog prekida

20/07/2022

Prošle sedmice, NOC je ukinuo višu silu koja je proglašena u aprilu na nekoliko naftnih postrojenja nakon što su ih plemenske vođe, zajedno s uticajnim komandantom Khalifom Hifterom, zatvorili

Libija je u srijedu nastavila izvoz nafte, okončavši pauzu koja je trajala mjesecima.

Nastavak izvoza je uslijedio nakon što je zemlja ponovo pokrenula proizvodnju na naftnim poljima nakon što je jedna od konkurentskih vlada u zemlji smijenila predsjednika državne naftne korporacije, javlja AP.

Tanker Matala pod zastavom Malte pristao je na terminalu al-Sidra za otpremu milion barela sirove nafte, saopćilo je novo vodstvo Nacionalne naftne korporacije. Brod će potom krenuti u Italiju, navodi se.

Druga dva tankera, Nissos Sifnos pod zastavom Maršalovih ostrva i Crudemed pod zastavom Liberije, trebalo je da isporuče 1,6 miliona barela u srijedu sa terminala Zueitina Ras Lanuf, navodi NOC.

Prošle sedmice, NOC je ukinuo višu silu koja je proglašena u aprilu na nekoliko naftnih postrojenja nakon što su ih plemenske vođe, zajedno s uticajnim komandantom Khalifom Hifterom, zatvorili. Viša sila je pravni manevar koji omogućava kompaniji da zbog vanrednih okolnosti izađe iz svojih ugovornih obaveza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.