Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Amerikanci šalju u Ukrajinu novi kontengent raketnih sistema HIMARS

New Project – 2022-07-20T183904.903

HIMARS ima veći domet i precizniji je od artiljerije sovjetske proizvodnje koju Ukrajina ima u svome arsenalu

Sjedinjenje Američke Države poslat će Ukrajini još četiri mobilna raketna sistema HIMARS, objavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin, što je posljednji u nizu paketa vojne pomoći koja bi trebala ojačati Ukrajinu u borbi protiv ruskih snaga.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je ranije ove sedmice naredio generalima da im prioritet bude uništenje ukrajinskih dalekometnih raketnih sistema i topništva nakon što su oružjem zapadne proizvodnje gađane ruske linije opskrbe.

“I dalje ćemo tražiti nove načine da dugoročno pomognemo hrabrim muškarcima i ženama u ukrajinskim oružanim snagama i osmišljavati našu potporu tako da Ukrajina ima tehnologiju, municiju i vatrenu moć za samoobranu”, rekao je Austin na virtualnom sastanku sa saveznicima posvećenom Ukrajini.

Zapad je dostavio Ukrajini dalekometno topništvo i višecijevne bacače raketa kako bi joj pomogao u okršaju s nadmoćnom ruskom artiljerijom. HIMARS ima veći domet i precizniji je od artiljerije sovjetske proizvodnje koju Ukrajina ima u svome arsenalu.

Austin je rekao da novi paket uključuje i rakete za višecijevne bacače te topničku municiju. Računajući posljednji paket, SAD je Ukrajini dosad osigurao 16 HIMARS-a. Ukupna američka vojna pomoć od početka rata u februaru iznosi osam milijardi dolara, 2.2 milijarde samo prošli mjesec.