Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Livanjski sir” od danas na tržištu EU

livanjski-sir-1

Prve količine livanjskog sira već danas će biti isporučene na tržište Evropske unije, potvrdio je medijima direktor mljekare “Livno” Željko Marijan, jedne od četiri mljekare u BiH kojima je odobren izvoz mlijeka, prenosi instore.ba.
Kako je pojasnio Marijan, partner mljekare “Livno” iz Hrvatske je tražio da prva isporuka sira bude već prvog dana nakon odobrenja.

“Ali, poučeni prethodnim iskustvom, kada nam je kontingent zaustavljen na granici, prvu isporuku odgodili smo do ponedjeljka, 14. septembra, da se ovo sve malo slegne”, kazao je Marijan.

I ostale tri mljekare užurbano pripremaju izvoz svojih proizvoda u EU.
Direktor sarajevske mljekare “Milkos” Adin Fakić, kazao je da u narednim danima očekuju posjete partnera iz Italije kako bi službeno počeli saradnju, a osmišljeni su i novi proizvodi, tako da za 10-15 dana počinju izvoz u Hrvatsku.

Direktor bihaćke mljekare “Meggle” Kemal Hrnjić, pojasnio je da ta kompanija nastoji što prije pripremiti proizvode za izvoz.

“Pokušaćemo iskoristiti sinergiju svojih sestrinskih kompanija u Evropi. Računamo na tržišta Italije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, pa i ostalih država zapadne Evrope”, kazao je Hrnjić.

Marketing-menadžer “Mlijekoprodukta” Vlado Sandić, istaknuo je da trenutno rade na kreiranju narudžbi, te očekuju da će izvoz početi do kraja ovog mjeseca.