Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na evropskom nivou

LKQ Europe pojednostavljuje svoje poslovanje uspostavljanjem nove organizacione strukture

LKQ Europe CEO Arnd Franz (1)

LKQ Europe ima jedinstvenu poziciju na tržištu i pokriva izuzetno veliki broj klijenata u cijeloj Evropi

Od 2011. godine, LKQ Europe je preuzela preko 80 pojedinačnih kompanija u više od 20 evropskih zemalja, svaka sa svojim sopstvenim sistemima poslovanja, proizvodnje, ciljnim klijentima i kulturama. Kako bi upravljala integracijom ovih akvizicija, 2019. godine pokrenut je program 1 LKQ Europe kako bi se poslovanje transformisalo u jednu evropsku kompaniju sa pojednostavljenom međunarodnom strukturom koja će omogućiti organizaciji da zaista iskoristi prednosti svojih razmjera.

Jedna od naših najvećih prednosti je različitost unutar naše kompanije i tržišta koja opslužujemo. Kako bismo u potpunosti iskoristili svoju odliku na najbolji način, morali smo da unaprijedimo način na koji radimo zajedno i smanjimo kompleksnosti koje idu uz prekogranični rad. Takođe radimo na redefinisanju i primjeni korporativne kulture sa zajedničkim vrijednostima u svim zemljama, regionima i kulturama – želimo da sve naše kolege budu ponosne što su dio uspješne priče LKQ.

„Sve ovo daje podršku našoj viziji da oblikujemo tržište zamjenskih dijelova budućnosti i postanemo vodeći sistem auto servisa u Evropi tako što ćemo našim klijentima ponuditi odlično iskustvo.“ kaže Arnd Franz, generalni direktor LKQ Europe.

Jačanje jedinstvene pozicije na tržištu

LKQ Europe ima jedinstvenu poziciju na tržištu i pokriva izuzetno veliki broj klijenata u cijeloj Evropi. Kako bi na najbolji način iskoristila tu konkurentsku prednost, programom 1 LKQ Europe su se harmonizovale i centralizovale ključne funkcije kako bi se povećala dosljednost procesa i brzina poslovanja. Jedna od ključnih pokretačkih snaga programa bio je zajednički pristup sistemima, alatima i procesima. Uvođenje novog centralizovanog ERP sistema omogućiće će LKQ Europe da ima najbolje administrativne usluge u klasi.

Drugi važni ključni događaji bili su uspostavljanje novog sjedišta LKQ Europe u Cugu u Švajcarskoj, formiranje novog Inovacionog i servisnog centra u Katovicama u Poljskoj, te uvođenje progresivne digitalne strategije kojom će se osigurati vodeća efikasnost procesa u industriji i besprijekorno digitalno iskustvo bez poteškoća za naše klijente.

Uspostavljanje zajedničke korporativne kulture za uspjeh u budućnosti

Kako bi postala integrisana evropska kompanija, LKQ Europe je već ostvarila značajan napredak ka uspostavljanju zajedničkog korporativnog identiteta i izgradnji jedne kulture sa jedinstvenim načinom razmišljanja. LKQ Europe je sada na početku svog putovanja, teži još boljim performansama kroz povećanu saradnju, povezivanje i kolaboraciju putem usklađenih operacija i korporativnih timova.

Plan puta ka zajedničkim rješenjima usmjerenim ka klijentima

Podjednako je važan plan puta LKQ Europe ka zajedničkim rješenjima usmjerenim ka klijentima. Time će se dovršiti uspostavljanje evropske organizacije i osiguraće se uspjeh u budućnosti kroz održiv rast, čime će se pružiti dodatna vrijednost za klijente i dioničare.

Arnd Franz, generalni direktor LKQ Europe potvrđuje: „Cilj programa 1 LKQ Europe omogućava nam da neprekidno ostvarujemo bolje rezultate za naše klijente i dioničare, kratkoročne i dugoročne.“
N

akon dvije i po godine, elementi organizacione strukture 1 LKQ Europe programa uspješno su okončani krajem juna 2021. godine. Njegovim okončanjem, kompanija je napravila značajan korak naprijed u svojoj viziji da stvori bolje iskustvo za klijente u cijeloj Evropi. Pojednostavljena organizacija, pruža priliku LKQ Europe da zadrži preduzetničku i lokalnu prirodu poslovanja, a u isto vrijeme ostvaruje korist od obima i efikasnosti obavljanja poslova na harmonizovaniji način. Naravno, ovo je tek početak putovanja i LKQ Europe će nastaviti sa naporima da maksimizira operativnu efikasnost i potencijalni profit povezan sa novom pojednostavljenom strukturom.

O kompaniji LKQ Europe

LKQ Europe GmbH, zavisno preduzeće korporacije LKQ, sa sjedištem u Cugu u Švajcarskoj, vodeći je distributer zamjenskih rezervnih dijelova za automobile, komercijalna kombi vozila i industrijska vozila u Evropi. Trenutno zapošljava oko 26.000 ljudi putem mreže od 1.000 filijala i oko 5,5 milijardi američkih dolara prihoda u 2020. godini. Organizacija snabdijeva oko 100.000 nezavisnih radionica u preko 20 evropskih zemalja.
Grupaciju čine Euro Car Parts, Fource, RHIAG Group, Elit, Auto Kelly i grupacija STAHLGRUBER, kao i Atracco, firma specijalizovana za recikliranje. LKQ takođe posjeduje manjinski udio u grupaciji Mekonomen.