Zavod za javno zdravstvo

U TK u protekloj sedmici povećan broj vakcinacija

sinopharm-vakcina

Kao dobrodošla pomoć, istaknuto je ovom prilikom, više od mjesec dana 110 volontera Crvenog križa TK uključeno je u proces vakcinacije

Vakcinacija starijih od 18 godina u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona odvija se prema planu i u prosjeku je u protekloj sedmici dnevno vakcinisano 200 do 300 građana.

Prema izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo TK, dosad su domovi zdravlja preuzeli više od 100.000 doza vakcina.

Masovniji pristup vakcinaciji, istaknuto je na sedmičnom izvještajnom sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19, ogleda se u povećanom broju vakcinisanih osoba starijih od 18 osoba, a kao novina najavljena je mogućnost revakcinacije u lokalnim domovima zdravlja vakcine koja je primljena izvan Bosni i Hercegovine.

Dom zdravlja Tuzla je za provođenje masovnije vakcinacije uz princip “otvorenih vrata“ i angažman i subotom, u funkciju stavio osam timova na sedam punktova uz jedan moblini tim te je dosad vakcinisano 21.837 građana.

Stanje na Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla je stabilno i trenutno su hospitalizirana po tri pacijenta na Infektivnoj klinici i Respiratornom centru. Kao dobrodošla pomoć, istaknuto je ovom prilikom, više od mjesec dana 110 volontera Crvenog križa TK uključeno je u proces vakcinacije.

S današnjim danom ukupno je 41 aktivan pacijent, što govori da je zasad stabilna epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona, rečeno je na današnjem sastanku nadležnih institucija zaduženih za provedbu i kontrolu mjera borbe protiv COVID-19, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.