Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ifo institut

Loše vijesti iz Njemačke: “Stanje je sve gore”

radilište radnici
Foto: Pixabay
Ilustracija

Situacija se posljednjih godina, posebno u velikim gradovima, zbog dolaska velikog broja izbjeglica, ali i pojačane radne migracije, dodatno pogoršala

Stanogradnja u Njemačkoj posustala je i u oktobru, uz gotovo polovinu građevinskih firmi bez novih poslova, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje instituta Ifo.

Čak 48.7 posto kompanija navelo je da u oktobru nisu dobile nove narudžbe za gradnju, pokazalo je mjesečno istraživanje instituta, za 2.1 postotni bod više nego u septembru.

“Stanje je zbog povišenih kamata i poskupljenja građevnog materijala sve gore i gore. Svako drugo preduzeće bilježi povlačenje već naručenih projekata, a svako deseto finansijske probleme”, rekao je Klaus Wohlrabe, voditelj ispitivanja instituta Ifo.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec

“Novi poslovi u stanogradnji i dalje su na vrlo niskom nivou, a knjige narudžbi firmi polako se prazne”, dodao je Wohlrabe.

Znakovi posustajanja pogoršavaju se iz mjeseca u mjesec, primijetio je Wohlrabe, dodajući da je desetina građevinskih kompanija zapala u finansijske teškoće i nema naznaka da bi se poslovna klima uskoro mogla poboljšati.

Kazao je kako su izgledi za stanogradnju i dalje sumorni.

“Pogled na budućnost stanogradnje ne obećava ništa dobro, poduzeća se pripremaju na teška vremena”, rekao je Wohlrabe. Čak 63.9 posto ispitanih poduzeća iz sektora građevine nema pozitivna očekivanja u stanogradnji za predstojeći period.

Udio firmi s otkazanim poslovima dosegnuo je u oktobru 22.2 posto, novi najviši nivo otkada Ifo objavljuje izvještaje, i viši je za 0.8 postotnih bodova nego u septembru.

Očekivanja kompanija u sektoru spustila su se na “veoma nizak” nivo, iskazan u vrijednosti indeksa od minus 63.9 bodova, navodi Ifo.

Situacija se posljednjih godina dodatno pogoršala

Njemačka vlada je krajem septembra donijela paket mjera koje bi trebale potaknuti stanogradnju, među koje spadaju pojačane subvencije u sektoru socijalne stanogradnje kao i subvencije za troškove nastale podizanjem ekoloških standarda. Vladin cilj je izgradnja 400.000 novih stanova godišnje.

Situacija se posljednjih godina, posebno u velikim gradovima, zbog dolaska velikog broja izbjeglica, ali i pojačane radne migracije, dodatno pogoršala.

U gradovima poput Berlina, Münchena i Frankfurta koncerni se žale da ne mogu privući novu radnu snagu upravo zbog nedostatka stambenog prostora.