potvrđeno

Lufthansa u potpunosti otplatila finansijsku pomoć koju je dobila od države

lufthansa – sarajevo

Lufthansa je otplatila prvu ratu pomoći koju je dobila od njemačke države “tihog učešća” u oktobru ove godine, a drugu i posljednju ratu u petak

Lufthansa je otplatila posljednju ratu pomoći koju je primila od njemačke države za prevladavanje pandemijske krize, saopćila je u petak ta aviokompanija, prenosi dpa.

– U ime svih zaposlenih u Lufthansi, želim da se zahvalim njemačkoj vladi i njemačkim poreskim obveznicima. U najozbiljnijoj finansijskoj krizi u istoriji naše kompanije, dali su nam perspektivu za budućnost. To nam je omogućilo da spasimo više od 100.000 radnih mjesta – rekao je izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

Direktno vlasništvo od 14 posto kapitala je još uvijek u vlasništvu njemačkog Fonda za ekonomsku stabilizaciju (WSF).

Lufthansa je otplatila prvu ratu pomoći koju je dobila od njemačke države “tihog učešća” u oktobru ove godine, a drugu i posljednju ratu u petak.

To je značilo da su svi njemački krediti, uključujući kamate, sada otplaćeni ili zaključeni, saopćila je aviokompanija.

Osim toga, WSF se obavezao da proda svoj udio u Lufthansi koji iznosi oko 14 posto dioničkog kapitala najkasnije do oktobra 2023. godine.

Povrat cjelokupne finansijske pomoći je preduslov za dalju konsolidaciju ovog sektora u Evropi koja se predviđa na svim nivoima. Spajanja kompanija su isključena sve dok aviokompanije imaju podršku država.

Zajedno sa Austrijom, Belgijom i Švicarskom – gdje se nalaze podružnice grupe Austrian Airlines, Brussels Airlines i Swiss – Berlin je za ovu svrhu obezbijedio devet milijardi eura. Lufthansa nikada nije u potpunosti iskoristila puni iznos.