Njemačka aviokompanija

Lufthansa uvodi brze antigen testove za putnike

Lufthansa (1)

U saopćenju iz Lufthanse navedeno je da će se antigen testovi na COVID-19 koristiti najprije dva puta dnevno na letovima između Munchena i Hamburga, i to od 12. novembra

Njemačka aviokompanija Lufthansa najavila je da će u toj zemlji za putnike, koji su obavezni testirati se na COVID-19 prije putovanja, početi s brzim antigen testiranjem, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Lufthanse navedeno je da će se antigen testovi na COVID-19 koristiti najprije dva puta dnevno na letovima između Munchena i Hamburga, i to od 12. novembra.

Potvrđeno je također kako će brzi antigen testovi, koji će se vršiti na aerodromima, biti besplatni, a putnicima je upućena molba da podnesu zahtjev za testiranje i da za to odvoje vrijeme.

Oni putnici koji imaju negativne testove, odnosno negativne rezultate PCR testa napravljenog najviše prije 48 sati, moći će ući u avion.

“Uspješna testiranja na svim letovima mogu biti ključ za revitalizaciju međunarodnog zračnog saobraćaja”, smatra članica uprave Lufthansa grupe Christina Foerster.

Izbijanje pandemije COVID-19 uzrokovalo je da je globalna vazduhoplovna industrija ušla u veliku krizu, a ne očekuje se da će prije 2025. godine dosegnuti nivo iz 2019.

Prihodi Grupe Lufthansa u razdoblju od januara do septembra pali su s 28 na 11 milijardi eura, dok je ukupni gubitak grupe u istom periodu dosegao cifru od 5,6 milijardi eura.