Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lukavac cement okončava ulaganja od 25 miliona KM

Lukavac cement foto

Fabrika cementa Lukavac u svom opredjeljenju da prati moderne tehničko-tehnološke tokove koji osiguravaju visoke ekološke standarde uspješno privodi kraju završnu fazu investicija u projekte, čiji je cilj povećanje kapaciteta, efikasnosti, procenta učešća alternativnog goriva u procesu proizvodnje klinkera.

Poznat i kao ‘zelena fabrika cementa’, Lukavac cement, kako se navodi u saopćenju, okončava treću investicionu fazu (2013. – 2017.) ukupne vrijednosti više od 25 miliona KM, kojom će se značajno doprinijeti poboljšanju proizvodne efikasnosti, sigurnosti i unapređenju postojećih ekoloških pokazatelja.

Ulaganja su prvenstveno bila usmjerena na korištenje alternativnih goriva i ekološke standarde, odnosno na nabavku nove opreme i nadogradnju sistema za doziranje alternativnih goriva na toplom dijelu linije za proizvodnju klinkera, modernizaciju i proširenje postrojenja za bajpas prašinu te ugradnju sistema za redukciju azotnih oksida.

– U proteklom periodu započeli smo izgradnju postrojenja za redukciju azotnih oksida. Ulaganjem u ovu opremu, Fabrika cementa Lukavac ide ispred vremena i trenutnih ekoloških zahtjeva. Proteklih mjeseci smo aktivno radili na demontaži stare i montaži nove opreme, ispitivanju i optimizaciji. Sada smo spremni za puštanje u rad. Radovi su započeli u aprilu, a unatoč raznim vremenskim uslovima, predviđeni rok za navedene poslove se ispoštovao – istakao je direktor proizvodnje u Fabrici cementa Lukavac Nedim Pašić.

U ukupnoj svjetskoj proizvodnji stakleničkih plinova, cementna industrija generira pet posto emisija ugljikovog dioksida (CO₂), a svoj doprinos smanjenju svjetskog zagrijavanja daje poduzimajući aktivnosti posebno u segmentima smanjenja udjela klinkera u cementu, podizanjem energetske učinkovitosti, većom upotrebom zamjenskih goriva i alternativnih sirovina, te promoviranjem održive gradnje kao jednog od preduvjeta prilagođavanja posljedicama klimatskih promjena.

Lukavac cement smatra svojom obavezom da stalno traži rješenja te ulaže u nova znanja i tehnologije kako bi uspješno pratio svjetske trendove i osigurao visoke ekološke standarde. Upravo slijedi period puštanja novih postrojenja u rad, početak proizvodnog ciklusa, a nakon stabilizacije rada pristupit će se dokazivanju garantnih parametara.