UN u BiH

Macdonald u Bratuncu: Podrška održivom razvoju općine i sigurnom okruženju za sve

New Project – 2022-01-25T190817.361

Tim Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini nastavit će podržavati projekte i aktivnosti koji nastoje lokalizirati Ciljeve održivog razvoja i podržavati međusobno poštovanje u i između zajednica širom zemlje, uključujući u Bratuncu i široj regiji

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald posjetila je danas Bratunac gdje se sastala s načelnikom Srđanom Rankićem, te predstavnicama Foruma žena Bratunac i udruge „Maja” Kravica i „Priroda“ Bratunac.

Rezidentna koordinatorica UN i načelnik Općine Bratunac razgovarali su o trenutnoj razvojnoj situaciji u općini, kao i programima koji se provode uz podršku tima Ujedinjenih nacija u široj regiji Birač. Usklađivanje lokalnih razvojnih strategija sa nedavno usvojenim Okvirom za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH naglašeno je kao jedan od načina koji promovira inkluzivan i zelen ekonomski razvoj, i kao način jačanja usluga socijalne zaštite da se osigura da niko ne bude zapostavljen niti zaboravljen u zajednici.

Također se razgovaralo i o poboljšanju vodovodnih i sanitarnih sistema, zdravstva i infrastrukture, kao i prilikama za manja i srednja poljoprivredna i turistička preduzeća.

Macdonald je naglasila da prosperitetne zajednice osiguravaju dobrobit i sigurnost svih ljudi u njima. Stoga je važno reagovati na svaku manifestaciju diskriminacije i mržnje i poduzeti potrebne mjere kako bi se spriječilo njihovo ponavljanje i izbjegli rizici destabilizacije. Djela zastrašivanja i govora mržnje, poput onih viđenih prije nekoliko sedmica širom BiH, uvreda su za one koji su preživjeli strašne zločine i njihove obitelji, uključujući i one koji su se nakon sukoba vratili svojim kućama.

U razgovoru s predstavnicama Foruma žena Bratunac i udruga “Maja” Kravica i „Priroda“ Bratunac, naglašena je potreba da se ojača učešće žena u procesima donošenja odluka, s provedbom principa iz agende za žene, mir i sigurnost (Women, Peace and Security) kao ključnima za osiguravanjem takve uključenosti. Spomenuti su izazovi ali i prilike za ekonomsko osnaživanje žena i mladih, kao i njihovo učešće u rodno-odgovornom budžetiranju u saradnji s vlastima Općine i investiranje u mala i srednja
preduzeća koja vode žene.

Tim Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini nastavit će podržavati projekte i aktivnosti koji nastoje lokalizirati Ciljeve održivog razvoja i podržavati međusobno poštovanje u i između zajednica širom zemlje, uključujući u Bratuncu i široj regiji, saopćeno je iz UN u BiH.