Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Malaysia Airlines raskinula ugovor sa 20.000 uposlenika

01/06/2015

Aviokompanija Malaysia Airlines uputila je oko 20.000 pisanih raskida ugovora svojim uposlenicima, otpustivši 6.000, a ostale prebacivši svojoj novoj kompaniji pod nazivom NewCo, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je 2014. godine kompanija izgubila dva aviona, prestat će sa radom u avgustu ove godine, a obaveze Malaysia Airlinesa bit će prebačene na novu kompaniju.

Oko 14.000 uposlenika imat će dva dana da odluče da li žele raditi u NewCo, saopćio je izvršni direktor kompanije Christoph Mueller na današnjoj konferenciji za novinare.

NewCo počinje sa radom danas, dodao je Mueller.

“Nova Malaysia Airlines počinje trgovati 1. juna. Njena prva transakcija je ponuda 14.000 radnih mjesta”, naglasio je Mueller dodavši da je ponedjeljak dobar dan za početak, ali istovremeno i tužan za one kojima posao nije ponuđen.

Podsjećamo, Malaysia Airlines pretrpjela je dvije velike tragedije prošle godine. Avion MH370 nestao je na liniji od Kuala Lumpura do Pekinga, a avion MH17 srušen je iznad Ukrajine. Kompanija kojoj je rejting znatno opao nakon tragičnih događaja nada se finansijskom preokretu pod Muellerovim liderstvom.

Restruktuiranje kompanije bazirat će se na nekoliko stvari: povećanju prihoda, unapređenju usluga, obnovi značajnih ugovora, unapređenju IT sektora i poboljšanju vještina uposlenika, otkrio je Mueller.

Novi direktor u NewCo je prešao iz irske državne aviokompanije Aer Lingus Group. NewCo je u stopostotnom vlasništvu državnog investicijskog fonda Khazanah Nasional koji će u fazama u kompaniju investirati šest miliona malezijskih ringita (oko 1,62 miliona dolara).

Kompanija je u periodu od 2001. do 2014. godine imala kumulativni neto gubitak od 8,4 milijarde ringita (oko 2,7 milijardi dolara). Dionice Malaysia Airlinesa izuzete su sa državne berze krajem prošle godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.