Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makarević: IT sigurnost direktno utiče na konkurentnost banaka

BiH

Promocija knjige Nedim Makarevic_01

Promocija knjige „Utjecaj IT sigurnosti na konkurentnost banaka“ autora dr. Nedima Makarevića održana je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

O akademskoj važnosti, ali i praktičnoj primjeni knjige u IT sektoru i u oblasti strateškog menadžmenta, govorili su promotori, prof. dr. Meliha Handžić, prof. dr. Tarik Zaimović i prof. dr. Zlatko Lagumdžija. Jedan od glavnih zaključaka knjige implicira da IT sigurnost treba biti dio strateškog menadžmenta banaka jer dokazano utiče na njihovu konkurentnost.

„Danas banke imaju imperativ da opravdaju povjerenje građana, i zbog toga se u svijetu ulažu milioni kako bi se banke mogle odbraniti od IT prijetnji. Tema je relevantna i aktuelna i zaista se nadam da će bankarski sektor iskoristiti knjigu za unaprjeđenje ove oblasti“, rekao je dr. Makarević te se zahvalio svim promotorima na povjerenju i izdvojenom vremenu.

Redovna profesorica na Internacionalnom Burch Univerzitetu, Meliha Handžić, istakla je da knjiga tretira pravi problem u pravo vrijeme, te da ima svoju relevantnost, rigoroznost u istraživačkom procesu i validna saznanja. „Knjiga nas vjerodostojno informiše o tome da se nivo IT sigurnosti može značajno povećati ukoliko se ovom problemu pristupi sistematski kroz adekvatnu strategiju i ljudske resurse.

Izraženo brojkama, 37% faktora uspješnosti jedne banke se može potpisati IT sigurnosti“, navela je profesorica Handžić te preporučila institucijama i pojedincima da iskoriste ovu knjigu kako bi povezali nauku i praksu

Kao jednu od prednosti ove knjige profesor Zlatko Lagumdžija istakao je da ona potiče na dalje istraživanje te da je sa ovom temom ušao u jedan novi svijet. „Knjiga empirijski dokazuje da su usklađenost IT sigurnosti sa poslovnim strategijama i generalnim poslovanjem u značajnoj korelaciji. Ova cijela oblast je puna zabluda i zato je ova knjiga veoma značajna jer zaista proširuje vidike i daje nova saznanja“, naveo je Lagumdžija.

Domaćin današnje promocije, profesor Tarik Zaimović rekao je da je Nedim Makarević je uspio da objedini teoriju i praksu. „Više od petnaest godina iskustva u praksi spojeno sa odličnim istraživačkim projektom rezultiralo je ovom odličnom knjigom te mu zbog toga zaista čestitam“, naglasio je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Ovo istraživanje je sumiralo svu trenutno dostupnu literaturu o ovoj i srodnim tematikama, a u istraživačkom procesu je obuhvaćeno 377 IT eksperata uposlenih u IT sektorima njemačkih banaka i kompanija. Izdavač je Lambert Academic Publishing,a dostupna je i putem internet stranice www.amazon.com, dok će je biti moguće nabaviti i u knjižarama Connectum i Libris.