Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radnička tradicija

Međunarodni praznik rada kao dan radničke solidarnosti

prvi_maj_tuzla_anadolija_1_promo

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva

Međunarodni praznik rada, kao dan radničke solidarnosti, obilježava se 1. maja u spomen na velike radničke proteste održane u Chicagu na taj dan 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero osuđeno na smrt.

Taj praznik dio je radničke tradicije, dan solidarnosti, dan poštovanja dostojanstva rada i radnika, dan borbe za radnička i ljudska prava.

Cijelo 19. stoljeće obilježilo je iskorištavanje radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati dnevno za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su štrajkovima zahtijevali dostojnije uvjete rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tog 1. maja 1886. godine u Chicagu je protestiralo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja.

Policija je tada intervenirala oružjem te ubila šest i ranila oko 50 radnika, dok je veliki broj učesnika protesta uhapšen, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

U narednim godinama radnici su, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su vremenom smirene socijalne tenzije.

U spomen na žrtve iz Chicaga i sve druge žrtve dvostoljetne radničke borbe za dostojne radne i životne uvjete od 1889. godine 1. maj obilježava se kao Međunarodni praznik rada – dan radničke solidarnosti.