Biznis

Međunarodni aerodrom Tuzla: Povećan broj putnika, uskoro nove destinacije

31/08/2016

Uspješna priča o Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) nastavlja se otvaranjem novih avionskih linija i proširenjem aerodromskih kapaciteta, a niskobudžetna kompanija Wizz Air najavila je ulaganje od 98 miliona dolara u narednoj godini, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Ohrabreni rezultatima u protekle tri godine, od kada smo uspostavili saradnju sa MAT-om, očekujemo da ćemo ove godine prevesti 600.000 putnika. U martu iduće godine dovozimo u tuzlansku bazu i drugi, novi avion, a otvorit ćemo 36 novih radnih mjesta. Povećat ćemo saobraćaj za broj trenutnih destinacija, a uvest ćemo i šest novih avionskih linija. Ovo je način na koji stimuliramo tržište, lokalnu ekonomiju i MAT˝, izjavio je Jozsef Varadi, predstavnik Wizz Air-a.

aerodrom tuzla - press

Od oktobra ove godine, putnici će sa tuzlanskog aerodroma moći letjeti ka Londonu (Luton), a od marta 2017. u Bratislavu, Keln, Fridrihshafen, Nirnberg i Vaksjo. Varadi je pojasnio da se ove godine očekuje da Wizz Air iz godine u godinu bilježi značajne uspjehe u saradnji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

˝Prošle godine broj prevezenih putnika porastao je za 75 procenata, a u ovoj godini do danas to je 37 procenata, što je veliki napredak. Gledamo li ukupno aviotržište u BiH, možemo reći da smo postali jedan od najvećih prevoznika, odnosno svaki peti putnik u BiH koji se vozi avionom, putuje Wizz Air-om˝, naveo je Varadi, dodajući da je ˝2013. godine MAT bio pista, a danas je to aerodrom na evropskoj avionskoj mapi˝.

Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, rekao je da je u toku nadogradnja svjetala za letove u uslovima smanjene vidljivosti.

˝To će nam omogućiti manje otkazivanja letova, a također, radit ćemo na proširenju putničkog terminala. Ovaj postojeći je kapaciteta 80.000 putnika, a bit ćemo u mogućnosti da opslužujemo 600.000 ili 700.000 putnika. Radimo i na izradi carinskog skladišta avionskog goriva, a pomoću kargo saobraćaja nastojat ćemo pomoći svim privrednim subjektima da što jeftinije koriste MAT˝, rekao je Karasalihović.

Komentari