BiH

Timu Tuzlaka Nebojše Stanojevića odobren plan lansiranja letjelice na Mjesec

31/08/2016

Međunarodnom timu “Synergy Moon” čiji je jedan od osnivača Tuzlak Nebojša Stanojević, odobren je plan na osnovu kojeg će učestvovati u takmičenju “Google Lunar XPRIZE”, a u okviru kojeg trebaju spustiti bespilotnu letjelicu na površinu Mjeseca.

U misiji će “Synergy Moon” koristiti raketu NEPTUNE 8 Interorbital Systemsa, koja će ponijeti lander i najmanje jedan rover na Mjesec.

Stanojević je Feni kazao da će lansiranje obaviti u drugoj polovini 2017. godine s pučine Tihog okeana zapadno od obale Kalifornije.

– Tim ‘Synergy Moon’ jedan je od tri tima koji je dobio odobrenje. Osim nas učestvuje izraelski tim ‘SpaceIL’ i američki ‘Moon Express’ – istakao je Stanojević.

Tim ”Synergy Moon” je međunarodni tim s radnim grupama u više od 15 zemalja. Prije sedam godina osnovali su ga Kevin Myrick iz Sjedinjenih Američkih Država i Nebojša Stanojević iz Bosne i Hercegovine.

Žele da njihove tehnološke inovacije omoguće da svemirska putovanja i lansiranje satelita postanu dostupni svakome.

U timu sada učestvuju i članovi koji su se ranije takmičili za Ansari XPRIZE, prvo takvo svemirsko takmičenje čija je nagrada dodijeljena 2004. godine za prvi privatno izvedeni podorbitalni svemirski let.

Tim koji želi pobijediti u takmičenju treba biti privatno finansiran, a zadatak mu je da bespilotni svemirski brod spusti na površinu Mjeseca na kojoj ono treba preći udaljenost od najmanje 500 metara te o tome na Zemlju poslati video visoke rezolucije. Sve to trebaju uraditi do kraja 2017. godine.

Cilj “Google Lunar XPRIZE”, s fondom nagrada od 30 miliona dolara, je da potakne inžinjere i poduzetnike širom svijeta da razviju cjenovno povoljne metode robotičkog istraživanja svemira.

Komentari