Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Timu Tuzlaka Nebojše Stanojevića odobren plan lansiranja letjelice na Mjesec

nebojsa stanojevic

Međunarodnom timu “Synergy Moon” čiji je jedan od osnivača Tuzlak Nebojša Stanojević, odobren je plan na osnovu kojeg će učestvovati u takmičenju “Google Lunar XPRIZE”, a u okviru kojeg trebaju spustiti bespilotnu letjelicu na površinu Mjeseca.

U misiji će “Synergy Moon” koristiti raketu NEPTUNE 8 Interorbital Systemsa, koja će ponijeti lander i najmanje jedan rover na Mjesec.

Stanojević je Feni kazao da će lansiranje obaviti u drugoj polovini 2017. godine s pučine Tihog okeana zapadno od obale Kalifornije.

– Tim ‘Synergy Moon’ jedan je od tri tima koji je dobio odobrenje. Osim nas učestvuje izraelski tim ‘SpaceIL’ i američki ‘Moon Express’ – istakao je Stanojević.

Tim ”Synergy Moon” je međunarodni tim s radnim grupama u više od 15 zemalja. Prije sedam godina osnovali su ga Kevin Myrick iz Sjedinjenih Američkih Država i Nebojša Stanojević iz Bosne i Hercegovine.

Žele da njihove tehnološke inovacije omoguće da svemirska putovanja i lansiranje satelita postanu dostupni svakome.

U timu sada učestvuju i članovi koji su se ranije takmičili za Ansari XPRIZE, prvo takvo svemirsko takmičenje čija je nagrada dodijeljena 2004. godine za prvi privatno izvedeni podorbitalni svemirski let.

Tim koji želi pobijediti u takmičenju treba biti privatno finansiran, a zadatak mu je da bespilotni svemirski brod spusti na površinu Mjeseca na kojoj ono treba preći udaljenost od najmanje 500 metara te o tome na Zemlju poslati video visoke rezolucije. Sve to trebaju uraditi do kraja 2017. godine.

Cilj “Google Lunar XPRIZE”, s fondom nagrada od 30 miliona dolara, je da potakne inžinjere i poduzetnike širom svijeta da razviju cjenovno povoljne metode robotičkog istraživanja svemira.