Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmet Simsek na SBF-u: Postoji prostor za saradnju Turske, Kine i cijelog Balkana

Mehmet Simsek sbf

Vjerujemo da Bosna i Hercegovina može postati glavna baza za proizvodnju, za ciljana evropska tržišta, te da može poslužiti kao baza za kineske investicije. Zbog toga smatramo da ima prostora za saradnju Turske, Kine i cijeloga Balkana, izjavio je zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek, na otvaranju sedme međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina +16 CEEC, javlja Anadolu Agency (AA).

Simsek je istakao kako Turska ima snažne i duboke veze sa Bosnom i Hercegovinom, te da je stabilnost prioritet, kako BiH tako i regije Balkana u cjelini, i veoma važan prioritet za Tursku.

Kazao je kako svijet prolazi kroz težak period te da je cijelom svijetu potrebno više saradnje, integracija i otvorenosti i da je u tom pogledu ovakva međunarodna konferencija veoma važna.

“Cijelom svijetu danas treba daleko više strukturalnih reformi, otvorenosti i regionalnih integracija. Stoga smatram da EU ne bi trebala zaustaviti proces proširenja. Cijeli Balkan, uključujući i Tursku, treba biti uključen, jer je to u interesu veće evropske porodice”, rekao je Simsek te dodao:

“Naša trgovinska razmjena sa EU-om iznosi 16,5 milijardi dolara, a samo pola miliona sa BiH. Tako da zaista to širenje ima veliki potencijal. Vjerujemo da BiH može postati glavna baza za proizvodnju, za ciljana evropska tržišta, te da može poslužiti kao baza za kineske investicije. Zbog toga smatramo da ima prostora za saradnju Turske, Kine i cijeloga Balkana.”

Zajenik turskog premijera je poručio kako će njegova zemlja nastaviti pružati podršku u svim oblastima u kojima je moguće za prosperitet i rast BiH.

Ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom sa biznis forumom Kina+16 zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope.

SBF, čiji je Anadolu Agency (AA) globalni medijski partner, platforma je za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. Učesnici i panelisti tokom dva dana SBF-a razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije te perspektivama saradnje sa Kinom i Dubaijem.