Biznis

slovenija

Merkurove trgovačke centre kupio američki fond LCN Capital Partners

11/07/2019

Do sada su Merkurovi trgovački centri bili u vlasništvu američkog fonda HPS Investments Partners

Dok kompanija Merkur bilježi sve bolje rezultate, prodani su njihovi trgovački centri. U Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju i drugim većim slovenskim gradovima, ukupno petnaest Merkurovih trgovačkih centara dobilo je novog vlasnika.

Kupio ih ju američki fond LCN Capital Partners, koji je prema informacijama portala Siol.net za njih platio 100 miliona eura. Fond, koji upravlja sredstvima od dvije milijarde dolara, odnedavno je vrlo aktivan na evropskom tržištu.

Promjena vlasnika Merkurovih trgovačkih centara dogodila se u tišini, iako je riječ o jednom od najvećih nekretninskih poslova u Sloveniji do sada. Vrijednost kupoprodaje također je usporediva s nedavnom prodajom Mercatorovih centara, koje je kupila austrijske Supernova za 116 miliona eura, prenosi Poslovni dnevnik.

Do sada su Merkurovi trgovački centri bili u vlasništvu američkog fonda HPS Investments Partners, koji je 2017. također preuzeo i trgovinsku djelatnost Merkura. Sporazum između fondova, koji imaju sjedište u New Yorku i urede udaljene manje od kilometra, formalno je dovršen prije nekoliko sedmica. Time je novi vlasnik preuzeo 15 od ukupno 23 Merkurova trgovačka centra.

Prošle godine Merkur je ostvario nešto više od 230 miliona eura prihoda. To je daleko od onoga što je postizao prije krize i neuspješnog menadžerskog preuzimanja Bine Kordeža, što je stari Merkur i odvelo u stečaj.

Nastale su dvije firme, Merkur Trgovina i Merkur Nekretnine, a u julu 2017. američki HPS Investment Partners otkupio je trgovačku djelatnost iz stečajne mase starog Merkura za 28,5 miliona eura.

Gotovo istovremeno, s Hetom, lošom bankom bivše Hypo banke, potpisali su ugovor o kupovini 13 trgovačkih centara u kojima Merkur Trgovina i danas posluje. Za njih su platili 49 miliona eura, što je bilo daleko više od očekivanog. Fond je, prema informacijama portala, također bio zainteresiran za kupovinu pet trgovačkih centara, koji su sada u rukama Merkura Trgovina.

Međutim, njihov većinski vlasnik DUTB, neće za njih više aktivno tražiti kupce, jer je zadovoljan poslovanjem. Nakon manje od dvije godine, HPS Investments Partners sklopio je tako ugovor o prodaji vrijedan 100 miliona dolara s kojim su lako vratili početno ulaganje i dobro zaradili.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.