Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Messer dobio odobrenje od PepsiCo za isporuku CO2

messer

Kompanija u BiH za proizvodnju, prodaju i distribuciju plinova Messer BH Gas, dobio je odobrenje kompanije PepsiCo za isporuku CO2, koja je jedan od njihovih ključnih kupaca kojem isporučuje tečni CO2 za proizvodnju pića.

Ovo odobrenje vrijedi do kraja 2020., ali se kvalitet CO2 mora potvrđivati svake godine.

U Messerovoj podružnici Sočkovac koja proizvodi CO2 od 2012., svi kapaciteti su u cijelosti iskorišteni. Zbog toga je otvorena i nova bušotina koja može zadovoljiti potrebe kupaca za ugljen-dioksidom.

U ovaj proizvodni pogon je kompanija Messer, koja u BiH uspješno djeluje 20 godina s investicijama većim od 100 miliona KM, uložila dodatnih pet miliona KM.

– Do sada smo snabdjevali našim plinovima klijente u BiH, a početkom eksploatacije iz nove bušotine postat ćemo izvoznik ugljen-dioksida u Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje. CO2 koji je strateški plin i u budućnosti će biti itekako potreban u raznim privrednim granama – istakao je generalni direktor Messera u BiH Valentin Ilievski.

Odobrenje koje je PepsiCo dao Messeru predstavlja potvrdu nastojanja menadžmenta Messera da cijeli tehnološki proces u proizvodnji bude mjerljiv najvišim ocjenama od strane kontrole, revizije i klijenata, saopćeno je iz te kompanije.