Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Metin: BiH je srce Balkana i njen napredak znači napredak regije

mertin

Zamjenik ministra ekonomije Turske Fatih Metin koji povodom osme investicijske konferencije Sarajevo Business Forum boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, izjavio je kako zdrav ekonomski rast BiH istovremeno znači i rast cijele regije, javlja Anadolu Agency (AA).

„Kada pogledate historijat Sarajevo Business Foruma, na prvom forumu održanom 2010. godine prisustvovao je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Od tada pa do danas Turska aktivno učestvuje na SBF-u uz posjete zamjenika premijera, ministara. Značaj ovog poslovnog foruma je činjenica da je jedan od najznačajnijih faktora u razvoju i jačanju Bosne i Hercegovine, u njenom sigurnom koračanju ka budućnosti. Forum je povod da investitori, organizacije i institucije iz cijelog svijeta budu upoznati sa investicijskim potencijalima BiH“, rekao je Metin.

Zamjenik ministra ekonomije Turske je napominjući da Turska snažno podržava ekonomski razvoj BiH kazao da je prilikom posjete Sarajevu održao i niz sastanaka sa ovdašnjim zvaničnicima.

„Bosna i Hercegovina je srce Balkana. Smatram da politička stabilnost Bosne i Hercegovine može biti postignuta uz snažnu podlogu u smislu privredne infrastrukture i temelja ekonomskog razvoja. Zdrav rast i napredak BiH znači i zdrav rast Balkana. Turska i Bosna i Hercegovina imaju niz bilateralnih sporazuma intenziviranih posebno kroz posljednju deceniju, a jedan od tih sporazuma biće i novi Sporazum o slobodnoj trgovini s kojim imamo za cilj povećati našu međusobnu trgovinsku razmjenu“, pojasnio je Metin.

On je podjsetio da je obim trgovinske razmjene između BiH i Turske prije deset godina iznosio 160 miliona dolara dok je danas međusobna trgovinska razmjena dviju zemalja oko 600 miliona dolara.

„Međutim, je li to dovoljno? Nije, i pokušavamo ostvariti napredak s tim u vezi. Imamo s jedne strane kroz posljednju deceniju svojevrsno uravnoteženje međusobne trgovine naših zemalja jer je BiH išla ka izjednačavanju obima uvoza i izvoza naspram Turske, ali pored uspostavljanja ravnoteže nastojimo i povećati obim trgovinske razmjene. Kada su u pitanju razlike koje donosi novi Sporazum o slobodnoj trgovini, to je u prvom redu mnogo bogatija lepeza proizvoda te sektor uslužnih djelatnosti. Postoji još nekoliko detalja koji trebaju biti završeni tako da bi sporazum mogao biti potpisan prilikom prve posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini“, kazao je Metin.

Podsjećajući da su dvije od najvećih deset investicija u Bosni i Hercegovini, upravo turske investicije, Metin je napomenuo da je potreban napredak u vezi i s tim pitanjem te kazao kako zbog toga treba posvetiti još veću pažnju privlačenju turskih investitora u BiH.

Poslovni forum u Istanbulu

„Kada govorimo o Bosni i Hercegovini moramo se fokusirati na dugoročne investicije“, rekao je Metin najavljujući održavanje poslovnog foruma u Istanbulu na kojem će biti predstavljeni potencijali BiH prvenstveno u sektorima energetike, poljoprivrede, turizma, zdravstva i tekstila.

“Naravno tu je i infrastruktura, prvenstveno putna infratstruktura i tu ćemo dati doprinos BiH kroz naš razvijeni građevinski sektor i dosadašnje investicije u BiH od oko 600 miliona dolara značajno ćemo unaprijediti“, rekao je Metin.

Turska u regiji Zapadnog Balkana ima veoma važnu ulogu kada je u pitanju trajni mir i stabilnost te razvoj, smatra Metin, i jedan od veoma bitnih mehanizama s tim u vezi je i trilateralno trgovinsko vijeće između BiH, Turske i Srbije.

„2015. i 2016. godine rad tog vijeća je već urodio plodom, a jedan od rezultata je otvaranje zajedničkog privrednog predstavništva BiH i Srbije u Turskoj. Pored toga, Turska je uradila početnu fazu svog dijela posla u vezi s gradnjom autoputa između Beograda i Sarajeva i čekamo sporazum vlada Srbije i BiH u vezi sa trasom kojom će ta cesta biti građena kako bismo osigurali finansiranje same realizacije projekta“, dodao je Metin.

Prema mišljenju Metina, temeljni faktor za blagostanje svake zemlje je zdrav ekonomski rast. Korijen tog napretka su investicije, smatra Metin. Primjer tome je Turska gdje su do 2002. godine direktne strane investicije iznosile 15 milijardi dolara. Međutim, nakon 2002. do 2017. godine uz stabilnost koju je donijela vlast AK Partije, investicije su iznosile oko 180 milijardi dolara.

„Uzmimo za primjer samo 2016. godinu u kojoj je pored svih terorističkih napada, pored pokušaja državnog udara kojeg je 15. jula pokušala izvesti teroristička organizacija FETO, pred ratnih sukoba u regiji, u Tursku investirano 12 milijardi dolara. Znači uz jednu stabilnost Turska je u kontinuitetu privlačila direktne strane investicije. Dakle, i Bosna i Hercegovina može ugrabiti takvu priliku, a Turska će joj u tome pružiti pomoć, a prvi korak je organizacija foruma u Istanbulu“, pojasnio je Metin.

BiH je na dobrom putu, kako je kazao Metin, s tim da unutrašnja politička previranja treba ostaviti po strani i okrenuti se budućnosti, a njen napredak pozitivno će se odraziti na sve zemlje u regiji.