Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Microsoft objavio poslovne rezultate, prihodi im porasli 16 posto

microsoft-cloud

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 26,8 milijardi dolara, 16 posto veće nego u istom lanjskom periodu, dok je dobit tog softverskog diva skočila 35 posto, što se ponajviše zahvaljuje cloud-poslovanju.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit Microsofta dosegnula je u prvom kvartalu ove godine 7,42 milijarde dolara, dok je u istom lanjskom periodu iznosila 5,49 milijardi.

Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom cloud-poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za pohranu podataka pa prihvaćaju softver temeljen na cloudu, a svoje aplikacije prebacuju u podatkovne centre.

Prihodi Microsofta od cloud-poslovanja porasli su na godišnjem nivou za 17 posto, na 7,9 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 93 posto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 14 posto na 15,6 milijardi dolara vrijednom cloud-computing tržištu, odmah iza Amazona koji drži 32 posto tog tržišta, procijenila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se dulje preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na cloud-usluge i mobilne aplikacije.

Prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje softver Windows softver, konzole za igranje Xbox, online oglašavanje i uređaje Surface, u proteklom su tromjesečju porasli za 13 posto na godišnjem nivou, na 9,9 milijardi dolara.

Prihodi kompanije u odjelu za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 17 posto, na 9 milijardi dolara.

Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cijena dionice Microsofta porasla više od 2 posto.