Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo istorijski samit lidera dvije Koreje

sjeverna – juzna – koreja

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in pozdravio je sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una danas kada su se sastali na trećem samitu dvije Koreje i prvom nakon 2007. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Moon i Kim su se rukovali u prekograničnom zajedničkom sigurnosnom području Panmunjom, a potom je lider s juga poluostrva prihvatio neočekivan poziv da nakratko pređe na sjevernu stranu.

Potom su se lideri zajedno uputili ka južnokorejskom tlu na razgovore koji bi prije večernjih sati trebali imati dvije sesije.

Predsjednički ured u Seulu jasno je dao do znanja da bi uspješan samit mogao značiti preduzimanje konkretnih koraka ka denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

S druge strane Kim je već najavio “zamrzavanje“ nuklearnih i raketnih testiranja, a Sjedinjene Američke Države očekuju da će sjevernokorejski lider otići i korak dalje, ukoliko želi da njegovoj zemlji budu skinute globalne sankcije.

“Održaću dobre razgovore sa predsjednikom Moonom sa neposrednim, iskrenim i poštenim stavom i doći do dobrog ishoda“, izjavio je Kim tokom direktnog TV prenosa početka sastanka.

Sa svoje strane Moon je slavio promjenu Panmunjoma od simbola podjele do simbola mira. Granica je čvrsto čuvana od kraja Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. Završen je prekidom vatre, a ne mirovnim sporazumom.

S obzirom da je samit dva lidera počeo iz Bijele kuće su iskazali optimizam da će razgovori donijeti napredak ka do sada nedostižnom miru na Korejskom poluostrvu.

“SAD cijene blisku koordinaciju sa našim saveznikom Republikom Korejom i očekuju nastavak snažnih razgovora u pripremi za planirani sastanak između predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una u narednim sedmicama“, kazala je Sarah Sanders, portparolka Bijele kuće.