Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Microsoft podržava rad ICMP-a

ekshumacija-potocari-anadolija-main_0

Korporacija Microsoft donirala je softver u vrijednosti od 474.791 američkih dolara Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP). Donacija će omogućiti ICMP-u da održi i poboljša softver baze podataka za identifikaciju nestalih osoba (iDMS), te da unaprijedi učinkovitost globalnih komunikacija. Riječ je o petoj po redu velikoj donaciji Microsofta ICMP-u. Prethodno je Microsoft donirao ICMP-u softver 2008., 2010., 2011., 2012. i 2015. godine u okviru svoje globalne inicijative ‘’Neograničeni potencijal’’ koja pruža softversku podršku neprofitnim organizacijama.

“ICMP koristi vrhunsku tehnologiju kod identifikacije nestalih osoba i vodi programe u različitim dijelovima svijeta“, rekla je Kathryne Bomberger, generalna direktorica ICMP-a. “Pomoć Microsofta je bila i nastavlja biti od izuzetnog značaja za nas, budući da razvijamo bazu podataka za identifikaciju nestalih osoba i nastojimo da proširimo mrežu komunikacija kako bismo upravljali projektima na različitim lokacijama“, dodala je Bomberger.

iDMS je specijalizirano softversko rješenje razvijeno od strane ICMP-a za upravljanje velikim i složenim programima za nestale osobe. Sistem sadrži skup snažnih i integriranih aplikacija koje održavaju proces skladištenja, pregled i analizu podataka o nestalim osobama, istraživanja i identifikacije. ICMP trenutno radi na olakšavanju pristupa svojim sistemima za obradu podataka, kako bi se mogli koristiti online, sa bilo kojeg mjesta u svijetu.

Bomberger je istakla kako je Microsoftova pomoć ICMP-u pozitivan primjer konstruktivne korporativne saradnje, koje je usmjereno na postizanje pozitivnih praktičnih rezultata.

“Uloga tehnologije u današnjem svijetu je sve veća i veća, te Microsoft nudi brojne proizvode i usluge koji ljudima i organizacijama život čine jednostavnijim“, izjavio je Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH. “U tom kontekstu podupiremo brojne društveno korisne projekte širom svijeta i veliko mi je zadovoljstvo što smo u prilici peti put donacijom, ali i stručnom pomoći, podržati rad Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Sretan sam zbog duge i uspješne suradnje i uvjeren sam da će unaprijeđeni softver u budućnosti dati još bolje rezultate”, dodao je Krivošija.
ICMP je međunarodna organizacija čiji je zadatak da osigura saradnju vlada i drugih u lociranju i identifikaciji osoba nestalih uslijed oružanih sukoba, migracija, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa i drugih pojava. Kao dio svog programa, ICMP koristi vodeći svjetski visokosofisticirani program identifikacije ljudske DNK, pomoću kojeg je do sada identifikovano skoro 20.000 nestalih osoba iz čitavog svijeta.

Za više informacija o ICMP-u, posjetite www.icmp.int

Microsoft je osnovan 1975. godine i svjetski je lider u razvijanju softvera, pružanju usluga i rješenja koja pomažu ljudima i kompanijama da ostvare svoj puni potencijal.