Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministrica finansija FBiH

Milićević: Ne treba nam Međunarodni monetarni fond

jelka_milicevic12333

Vlada FBiH pokušaće da pronađe najbolje strateške partnere s ciljem restrukturisanja mostarskog “Aluminija”

Ministrica finansija u Vladi Federacije BiH /FBiH/ Jelka Milićević izjavila je da FBiH ne treba Međunarodni monetarni fond /MMF/ jer ta međunarodna finansijska organizacija, kako je napomenula, nije nužna kao izvor finansiranja.

“Rekla bih da MMF svojim programima i propisima, u našem slučaju, ima sporednu ulogu, koja se ogleda u tome da podrži reformske procese”, rekla je Milićevićeva za “Dnevni avaz”.

On je potvrdila da FBiH ove godine sigurno neće imati nijednu tranšu iz MMF-a i dodala da je federalna Vlada u posljednje četiri godine povukla samo dvije tranše iz MMF-a, što je u toj instituciji doživljeno kao za njih neuspješan program, jer nisu plasirali svoja sredstva.

Prema njenim riječima, Vlada FBiH pokušaće da pronađe najbolje strateške partnere s ciljem restrukturisanja mostarskog “Aluminija”.

Milićevićeva je potvrdila da je u FBiH planirano da se do 2020. godine radi na realizaciji 92 projekta, vrijednosti oko 10,2 milijarde KM, uključujući više od 100 miliona za razvojne projekte.

Ona je pojasnila da je tu prije svega riječ o putnoj infrastrukturi, te investicijama u energetskom i javnom sektoru, dok realni sektor još nije prepoznat u kreditnim linijama i pregovorima koje FBiH vodi sa međunarodnim finansijskim institucijama, što bi trebalo da bude zadatak nove federalne Vlade.