Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završeno suđenje u aferi "Respiratori"

Hodžić pričao o svemu drugom, osim o tome kako mu je Novalić pomogao da dobije posao vrijedan 10,5 miliona KM

novalic solak hodzic milicevic respiratori fena

S iznošenjem završnih riječi danas je okončala Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića koji se također obratio Sudskom vijeću, a završne riječi iznijela je i advokatica Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, koja nije iskoristila pravo da se obrati

Pred Sudom BiH danas je završeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a predsjedavajući Sudskog vijeća u ovom predmetu Branko Perić, najavio je da će presuda biti izrečena 5. aprila ove godine.

Duže od dvije godine trajao je sudski proces u kojem se za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, osim federalnom premijeru Fadilu Novaliću, sudilo i suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

S iznošenjem završnih riječi danas je okončala Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića koji se također obratio Sudskom vijeću, a završne riječi iznijela je i advokatica Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, koja nije iskoristila pravo da se obrati.

“RESPIRATORI SE KORISTE, LAKO JE BITI GENERAL NAKON BITKE”

Advokatica Avdibegović danas je negirala navode Tužilaštva BiH da nabavljeni respiratori ACM812 A ne služe svrsi, te je kazala da u ugovoru koji je s Federalnom uprave civilne zaštite nije ni “precizirana posebna svrha respiratora”.

– Roba je nabavljena i služi svrsi nabavke. Niko od „FH Srebrena malina“nije ni tražio neke posebne respiratore, kazala je Avdibegović.

Ona se osvrnula i na nalaz vještaka Ismeta Suljevića, anesteziologa i stručnjaka s četrdesetogodišnjim iskustvom koji je pred Sudom BiH iznoseći svoj nalaza kazao da respiratori ACM812 A nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege i da bi primjena ovih respiratora na pacijentima s težom kliničkom slikom mogla izazvati smrtni ishod. Za Avdibegović nije relevantan ni nalaz Leandra Pecchije stručnjaka svjetskog glasa koji je doktorirao na temama iz oblasti medicinskih uređaja i koji je također ocijenio da respiratori ACM812 A nisu pogodni za primjenu kod liječenje pacijenata s težom kliničkom slikom.

– Zašto Suljević nije početkom pandemije izašao i javno rekao šta treba . Svi su generali poslije bitke i svi su kritikovali ono što su drugi činili. Nijedan od dva vještaka nije ni upalio respirator ACM812 A. Dokazi potvrđuju da se ovi respiratori mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Ne samo da je kupljeno ono što je zahtijevano, nego se koriste u medicinskim ustanovama – kazala je Avdibegović pozivajući se na svjedočenje servisera iz Srbije Aleksandra Nikića.

Podsjećamo da namjenu respiratora propisuje proizvođač, o njegovoj primjeni odlučuju ljekari. U uputstvu o primjeni koje je stiglo uz respiratore ACM812 A njihov proizvođač nije nigdje ni naveo da se koriste u jedinicama intenzivne njege.
Respiratori ACM812 A u BiH se ne koriste ni u jednoj bolnici, a ljekari čije je izjave ranije objavio Fokus potvrdili su da nisu primjenjivi u jedinicima intenzivne njege.

Avdibegović je ocijenila i da se njenom branjeniku “neosnovano na teret stavlja bilo šta u vezi s respiratorima ACM812 A”. Avdibegović je kazala i da je cijena respiratora poslovna tajna i umijeće trgovanja. Istakla je u da u BiH nije propisana visina marže za medicinska sredstva.

– Marža je bila sedam posto, odnosno 11 posto, znači izuzetno niska. Hodžić nije računao s brojnim problemima. I sam je izjavio da mu dobit nije bila jedini motiv nego uspjeh da nabavi respiratore. Svjedoci su potvrdili da su u to vrijeme cijene divljale i situacija se mijenjala iz sata u sat, rekla je Avdibegović.

Podsjećamo, ranije je vještak ekonomske struke kazala da je “Malina” ostvarila čistu dobit od ove nabavke u iznosu od oko 740.000 KM i taj iznos je ostao firmi nakon plaćenog PDV-a i ostalih troškova nabavke.

Avdibegović je završne riječi okončala sljedećim obraćanjem Sudskom vijeću: “Molim Vas da donesete oslobađajuću presudu i da ispravite nepravdu”.

FIKRETOVA STRATEGIJA

Fikret Hodžić, obraćajući se Sudskom vijeću nije u završnoj riječi govorio o tome na koji je način stupio u kontakt s premijerom Fadilom Novalićem kojem je poslao poruku 29. marta 2020. godine, i kako je već trećeg aprila na računu svoje firme imao uplaćenih oko 10,5 miliona KM. Nije Hodžić pričao ni o tome kako je s Kristijanom Marićem, a o čemu je ranije pokazana prepiska u Sudu BiH dogovarao nabavku respiratora, a u javnosti je pričao da on lično ima “dobre poslovne veze u Kini”.

Ništa Hodžić nije rekao ni o privatnoj prepisci s Bahrom Džakom, sekretaricom Fadila Novalića, koja je od svih ponuđača respiratora kontaktirala samo s njim. Očekivano, “zaboravio” je Hodžić i kako se hvalio, a o čemu je također pokazana prepiska u Sudu BiH da će mu dozvolu za rad s medicinskom opremom riješiti “lično premijer”.

Nije Hodžić govorio ni o tome zašto ga je, ako je bilo sve po zakonu kako tvrdi, on i njegova odbrana za TV nastup nakon otkrivanja načina nabavke respiratora pripremala “novinarka iz Vlade FBiH” i da je raspravu o tome treba li on uopšte treba izlaziti u javnost vodio i Fadil Novalić. I o tome su pokazane poruke u sudnici.

Iz njegovog današnjeg obraćanja jasno je da je i Hodžić zauzeo strategiju svih optuženih u ovom predmetu da je protiv njih pokrenut “montirani proces” s političkim motivima. No, optuženi zaboravljaju da postoji hronološka, njihova međusobna prepiska koja je razotkrila kako je tekla nabavka respiratora za koju je znalo tek nekoliko ljudi bliskih Fadilu Novaliću, a svi koji su učestvovali u donošenju odluka o isplati miliona Hodžićevoj firmi znali su tek da se nabavlja medicinska oprema.

Rekao je Hodžić danas da “nije bio svjestan da je bio oružje s kojim se trebaju srušiti neki drugi ljudi”.

“Jedan od njih sjedi u prvoj klupi”, kazao je Hodžić misleći na premijera Novalića.

Zaboravio je Hodžić da su u sudnici prikazane njegove poruka nakon otkrića afere u kojima on spominje Novalića. Tako je u jednoj poruci, a nakon Novalićevih medijskih istupa u kojima se u početku pokušao “oprati” od nabavke respiratora, Hodžić napisao:

“Fadil nas ubi nogama. Pročitaj Avaz. Lik nije normalan. Jer ja Fadila jednim papirom mogu zakucati”, napisao je Hodžić u jednoj SMS poruci početkom istrage u ovom predmetu, a koja je ranije pokazana u sudnici. Nikad nije razjašnjeno koji je to papir, a danas Hodžić ovo nije spomenuo.

Nikakva pojašnjenja Fikret Hodžić nije iznio u završnoj riječi u vezi s nabavkom respiratora, ali je zato ocijenio da je sve što je rečeno o njemu “laž”.

– Govorili su da sam se želio obogatiti na nesreći , da sam varao, krao…Došla je istina, nestalo laži. Došlo je vrijeme da kažem istinu. Neću biti vođen pravnim rukopisom, to je uradila moja advokatica. Nisam za žaljenje, neću ni biti. Ni grad iz kojeg dolazim nisu štedjeli, kazao je između ostalog Hodžić koji je rekao da je bio izložen prijetnjama, uvredama i provokacijama na internetu, ali da on “nije pisao ambasadama”.

Advokatica Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, odbacila je sve optužbe na račun njene branjenice. Ona je kazala da optužnica nije dokazana ni u jednom elementu.

Nožica je predložila Sudu BiH da oslobodi njenu branjenicu, te je kazala Sudskom vijeću da “pokažu da ulica ne može suditi ljudima”.