direktorica kcus-a

“Diploma i ne postoji”: Inspektori provjeravaju doktorat Sebije Izetbegović

sebija kcus

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je Sebiji Izetbegović 6. marta zvanje magistrice medicinskih nauka

Prosvjetni inspektori provjeravaju doktorat Sebije Izetbegović, generalne direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (KCUS).

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KS) u srijedu, 22. marta.

“U ovom trenutku mogu jedino potvrditi da je na Univerzitetu u Sarajevu- Medicinskom fakultetu u toku inspekcijski nadzor koji provode kantonalni prosvjetni inspektori za visoko obrazovanje, no ostale detalje nemoguće je saopćiti prije završetka inspekcijskog postupka”, rekla je za RSE Vildana Brdarić, portparol Uprave.

Inspekcija se vrši na osnovu prijave za poništenje doktorata koja je stigla prethodne sedmice.

Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je Sebiji Izetbegović 6. marta zvanje magistrice medicinskih nauka.

Tri dana kasnije, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisao je i rješenje kojim se Sebiji Izetbegović poništava i upis u Matičnu knjigu magistranata.

Time je zvanično izgubila zvanje magistrice nauka, zbog čega je postalo upitno i njeno doktorsko zvanje te zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

”Sporno je što diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i ne postoji. Danas je jedna od prodekanica Medicinskog fakulteta i zastupnica u Senatu izjavila da Izetbegović zapravo nikad nije imala diplomu u svojim rukama. Da biste se prijavili za profesoricu, morate prilagati diplome”, kazao je nakon sjednice 6. marta rektor Škrijelj.

Sebija Izetbegović je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (jednog od deset kantona u entitetu Federacija BiH) i supruga Bakira Izetbegovića, predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Sebija Izetbegović je ranije saopštila da će pokrenuti krivične prijave za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovne profesorice Univerziteta u Sarajevu.

Kako je sve počelo?

Javne izjave koje su u pitanje dovele vjerodostojnost akademskih zvanja Sebije Izetbegović počele su u maju 2021. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tad pokrenulo istragu o diplomi Izetbegović. Od hrvatskih vlasti zatražena je dokumentacija, jer je Izetbegović izjavila da je dio specijalizacije provela i u Zagrebu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske saopćilo je ranije da Sebija Izetbegović jeste upisala poslijediplomski studij u Zagrebu, ali da to ministarstvo nema podatke o položenim ispitima.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo je utvrdila 2. jula 2021. da zvanje magistrice Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Sarajevska policija je 2. marta 2023. dostavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo indeks Sebije Izetbegović. Indeks je dostavljen po naredbi Općinskog suda Sarajevo.

Protiv odluke Senata, kojom je izbrisana njena magistarska titula, nije moguća žalba Univerzitetu u Sarajevu, ali se može pokrenuti postupak pred sudom u roku od 30 dana.

Izetbegović, prema odluci Senata, može nastaviti raditi kao liječnica, jer joj nije poništena specijalizacija za ginekologinju, ali ne i kao profesorica na Medicinskom fakultetu.