new york

Cvijanović se sastala sa Guterresom: Saradnja institucija u BiH sa UN-om veoma dobra

l_c7a9caac73912edaf63355ac760f8593

Cvijanović je informirala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, procesu formiranja vlasti, kao i dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas u New Yorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom, a sagovornici su ocijenili da je saradnja institucija u BiH sa UN-om veoma dobra, te je istaknut značaj zajedničkog djelovanja sa ciljem prevazilaženja izazova sa kojima se suočava savremeni svijet.

Tom prilikom, Cvijanović je informirala sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, procesu formiranja vlasti, kao i dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU. Ukazala je na važnost intenziviranja dijaloga domaćih političkih aktera sa ciljem provođenja važnih reformskih procesa i daljeg napretka na evropskom putu.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Predsjedništva BiH, Cvijanović je izrazila punu opredijeljenost ka očuvanju mira i stabilnosti, kao i dosljednom poštivanju normi i principa unutrašnjeg i međunarodnog prava od svih relevantnih aktera u BiH.